Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2012. április 12., csütörtök

Zsófi 9 hónapos

Súly: 7,23 gramm a keddi hivatalos mérés szerint
Hossz: 71-72 centi a tegnapi itthon nem hivatalos mérés szerint
Fogak száma: 1
Pelusméret: 4-es
Ruhaméret: 74

Zsófi sokat változott ebben a hónapban, mozgásban, játékban, anyásságban, alvásban egyaránt.

Alvás: A mostani viszonylag jónak mondható állapotot írom le, most ugyanis pár napja éjjel 1-2-szer ébred és gyorsan visszaalszik, nappal pedig átállt a 2*2 óra alvásra (10-12 és fél4-fél4 között). A délutánok persze így elég hosszúak, van hogy alszik még 5-6 körül egy fél órát, de többnyire nem...ahhoz képest azért szépen kibírja pancsiig, ami továbbra is fél 8-kor van.

Evés: ebben a hónapban kóstolt: fokhagyma, babapuding, sertéshús, paradicsom, sűrített paradicsom, bazsalikom, hagyma, zöldbab, zöldborsó bébiétel, csülök, áfonya bébiétel, padlizsán, babapiskóta. Néha kap a mi ételünkből is turmixolva, evett már bolognai szószt (saját készítésűt), csülköt pékné módra, zöldbabpörköltet és egy kicsi krumplipürét (ez tejes, csak 2-3 pici falatot kapott).
Evési rendünk: hajnalban 140ml tápi, reggel 140ml tápi, ebédre zöldség+gyümölcs vagy babapuding, uzsonna gyümölcs vagy 140ml tápi, vacsora 150ml tejpép, alvás előtt 140ml tápi. Nem mindig eszik meg mindent, de én próbálkozom :-).

Mozgás: Ebben a hónapban kezdett el Zsófi előre kúszni, négykézlábra állni (sokat játszik így, egy kézzel támaszkodva), hintázni, négykézlábon tolatni és fordulni, de már 3-4 lépést előre is mászik. Átmászik a lábamon, ha kell, persze ennek még mindig pofáraesés a vége :-D. Kézügyessége továbbra is nagyon jó, ujjaival szépen és biztosan fog, most már eldobni is tudja a dolgokat (kedvence az etetőszékből a játékok ledobálása és az utánuk nézés), szépen lehet vele ezért labdázni is, tökéletesen dobja :-). Ülni viszonylag stabilan ül megtámasztás nélkül is, de sokáig nem bírja, mert menni akar a kiszemelt játék után. Négykézlábról már többször kiült oldalra, de fel még nem ült, csak támaszkodva. Innen vissza is tud menni négykézlábra, de néha ennek is pofáraesés a vége. Ha felállítjuk, rugózik és ehhez nagyokat kacag :-). Pápát int, most már egyre többször tudatosan és próbál néha tapsi-tapsizni, de egyelőre csak közelíti a kezeit egymáshoz és vigyorog :-).

Játék, önállóság, anyásság: kedvenc játéka a labda és a labdázás, illetve mindennek a megrágcsálása. Ujjait egyre kevesebbet teszi a szájába, hiszen jön-megy egész nap a lakásban, nincs szabad keze a szájába :-D. Már kezdi húzogatni a fiókokat, amelyeknek a nagy része már eleve fel van szerelve biztonsági zárral, de a szobájukban a komódok fiókja nincsenek, így azokat már céltudatosan közelíti meg...hmmm, azt hiszem, azokra is meg kell majd fontolni a zárakat :-S.
Egyre önállóbban játszik, felfedezi a világot, már akár ebédelni is tudok mellette :-). Anyássága is csökkent, sokkal kevesebbet van a kezemben, mint régen, inkább lekéredzkedik a földre játszani :-).
Könyvek nem igazán érdeklik, bár az utóbbi napokban már lehetett neki könyvből 1-2 dolgot mesélni, nem az volt az első reakciü, hogy megegyük vagy becsukjuk :-).
Ja és ami még fontos, akár fél-egy órát is eljátszik a járókában, a lényeg, hogy elég sok játék legyen benne :-D.

Beszéd: ezen a téren nem számolhatok be újdonságról, jelenleg a szókincse a babababa, mamamama, nnnnde, nyam vagy nem, nem eldönthető pontosan. Ha megkérdezzük labdázás közben, hogy hol a labda, akkor többnyire ránéz, illetve ha Fannit kérdezzük, hogy hol van, akkor többnyire megtalálja, minket még esetlegesen.

Egyéb: Fannival továbbra is dúl a szerelem, a kocsiban hátul nagyon jókat tudnak kacarászni, Fanni mindig meg tudja nevettetni, Zsófi is keresi Fannit folyton :-).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése