Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2011. december 15., csütörtök

Zsófi öt hónapos lett

Kicsit elmaradtam a bejegyzésekkel, ezért a legfontosabbal kezdem: Zsófi baba hétfőn este öt hónapos lett. Ennek örömére kedden elmentünk státuszra a védőnénihez és oltásra a doktornénihez. Súlya hivatalosan 5830 gramm, ami 330 grammos hízást jelent ebben a hónapban. Megdicsérve most sem lettünk, de azt mondták, elmegy, alsó határ. A hosszát nem mérték, mi mértük itthon, kb. 63 centi, szóval sokat nem nőtt ebben a hónapban. Megkapta a rota oltást is, szerencsére nem lázasodott be tőle és egyelőre nyűgösebbnek sem érzem. Reméljük, az étvágya már nem csökken ennél is lejjebb, reméljük, az étvágytalanság mint mellékhatás most kimarad.

Kis összefoglaló az öt hónaposunkról:

Adatok: 5830 gramm, 63 centi, 3-as pelus, 68-as ruhák.

Evés: a tejcsi mennyisége már nem a régi, bármit teszek, nem lesz már a régi, ezért ebben a hónapban tejnövelés helyett inkább elkezdtünk mást is enni. Először is elkezdtük a hozzátápit. Alma és barackpüré nem jött be, az elsőtől fájt a pocija, a második megfogta. Úgyhogy jött a jól ismert Sinlac. Csak fél decit kap (tegnap már 0,8 decit), ezt is hígabbra készítve, de ez is megfogja, csak 4-5 naponta van kaki, az pedig jó büdös, mint a felnőtteké...nem csoda, ha ennyit érlelődik :D...de legalább a hasa nem fáj tőle. Közben pedig elkezdtük a gyümileveket (kapott már alma-körte-sütőtök kombót és őszibarackot, ez utóbbit nagyon szereti a kisasszony), illetve kamillateát a széklet miatt. Bár erről elég későn tudtam meg, hogy reggel kell adni éhgyomorra, hogy hasson is...jó vicc, Zsófi éjjel kétszer eszik, neki reggel nem igazán van éhgyomorra, de mindegy. Végül pedig a héten megint elkezdtük a fecskendőzést, a tápit csak így hajlandó meginni, van hogy 60-70 is lecsúszik így (persze ennek is megvan a technikája, ujjszopi közben a szája sarkába adagolom, csak így csúszik...). Utána pedig iszik pár korty vizet a kis pohárkájából, kezd ráérezni a technikájára, nagyon édes, ahogy lefetyeli :D.
Szóval egyelőre úgy nézünk ki, hogy éjjel kétszer szopizik Zsófi, reggel szopi, dél körül gyümilé és tápi (ez a kajamennyiség még nem kielégítő, lassan kap pürét, hogy tartalmasabb legyen), 2-3 körül szopi, 5-6 körül Sinlac, pancsi előtt tápi, pancsi után szopi, így estére van elég tejcsi, hogy elpilledjen és szépen elaludjon tőle.

Alvás: az éjjeli alvás nagyon jónak mondható, kétszer ébred enni, néha vannak extra ébredések, ha pukik jönnek vagy fáj a pocija. Nappal elég változóan alszik, mostanában csak 3-szor 40 perceket.

Fogak száma: nulla.

Egyéb:
Nagyon jókedélyű baba, sokat mosolyog, mindenkit megörvendeztet egy mosollyal. A legtöbb mosolyt persze Fanni kapja, sokszor amikor Fanni odabújik hozzá vagy eléáll, Zsófi széles mosollyal válaszol.
Egyre szebben eljátszik a játékaival, szívesen nézegeti a kihajthatós könyvét, mindent szeret a szájába venni, a csörgőkkel nemcsak a pihenőszékben ülve, hanem már hason is szépen eljátszik, ha elérhető távolságban vannak. Még nem igazán idegesíti, ha nem éri el őket, akkor inkább leteszi a fejét és szopizza az ujjait.
Az átfordulás nem igazán érdekli még, a felülés viszont annál inkább, folyton hasizomerősítő gyakorlatokat csinál, nagyon szeretne már ülni. Ennek örömére (és az én hátam és derekam kímélése miatt) az evések helyszínét áttettük a pihenőszékből Fanni etetőszékébe (az érintett eleinte nehezményezte a dolgot, de már egész szépen megszokta, hogy már nemcsak kizárólagos használója a széknek), amely dönthető, így Zsófinak még nem kell ülnie benne és be is lehet kötni őt.
Néha próbálgatja a hangját, a hónapban volt pár nap, amikor a sikongatást gyakorolta. A gügyögés most mintha alábbhagyott volna, inkább a játékait fedezi most fel. Persze ha unatkozik, azonnal nyekergésbe kezd, ami egyre hangosodik, ha nem történik semmi. De amint új játékot kap (vagy felvesszük), elcsendesedik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése