Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2011. december 31., szombat

Fanni

Most következzen egy rövid összefoglaló Fanniról is, kicsit csapongva, mert annyi minden történik nap mint nap, hogy ezt már néha nem tudom követni és lejegyezni :-). Gyorsan az adatai: 14,7-14,8 kiló és kb. 100 centi, szóval elértük az 1 métert, jupíííí!!!

Szóval kezdjük a beszéddel: kiejtésben visszafejlődés tapasztalható, az s és sz betűk helyett konzekvensen f betűt mond (hogy ez vajon honnan jöhet???), amit mi igyekszünk mindig javítani, de hát minden szóban ezt képtelenség...reméljük, hamarosan visszaáll az s és sz betűkre.
Ha épp olyan kedve van, akkor már 50-ig elszámol és néha 20 fölött is felismer kétszámjegyű számokat.
Gyerekszáj:
- karácsonyi sütievéskor sok mézeskalács után mondtuk neki, hogy nincs több, elfogyott, de ő jól körülnézett a tányéron és meglátott még egyet (nem voltunk elég ügyesek az elrejtésben...) és megszólalt: "Hé!!! Ott még van mézeskalács!!!" (de az a hangsúly, ahogyan mondta...),
- sokszor ránkszól, hogy valamit ne így vagy ne úgy csináljunk, vagy kérdőre von, hogy azt miért oda tettük...ilyenkor a mondat az "Anya!!!" vagy "Apa!!!" felszólítással kezdődik, de ennek megint a hangsúlya az, ami nagyon vicces, már-már ránkpirító :-D,
- Zsófit gyakran ellátja csörgőkkel, tegnap viszont már rászólt, hogy ne dobálja: "Zsófi!!! Ne dobd le, mert eltörik!!!" :-D,
- néhány szó még mindig nem az igazi, most a szó eleji s okoz problémát: minkel, pagetti, strón, úgy mint smink, spagetti, trón,
- "Nekem is lesz szakállam, ha nagy leszek"
- "Apa is minkeljen!!!"

Mozgásfejlődés: elkezdte gyakorolni az egy lábon ugrálást, mindezt persze egyelőre még kapaszkodva, de kapaszkodás nélkül is tud már egyet ugrani...persze az egy lábon állás még nem megy :-D.

Alvás: néhány hete elkezdte átaludni az éjszakát, már vizet inni sem kel fel, VÉGRE!!!! ide is eljutottunk így 2,5 évesen :-D. Ehhez persze több dolog vezetett...az első volt a Micimackó kiűzése az ágyból, helyét átvette egy ausztrál plüss koala (tényleg nagyon pihe-puha, szemben a büfi Micimacival...), utána jött a bébiőr lámpa égve hagyása éjszakára (ezt néha még most is kéri), aztán néha be kell takarni (hiába van rajta a hálózsák, ez inkább lelki dolog nála), illetve most már van kispárnája, illetve inkább csak egy párnahuzatszerű valami, de legalább már párnán alszik :-). És láss csodát, átalussza az éjszakát!!! Sőt, mi több, képes hanyattfekve elaludni és aludni, kiterülve...ilyet legutóbb kb. egy hetesen csinált, azóta mindig is hason aludt.

Evés: folyamatban van a nagyszékbe (azaz trónra) átszoktatás projekt, egész sikeresnek mondható eddig, az étkezések nagy része már a nagyszékben zajlik, ahol már nem műanyag tányérból eszik, hanem nagyos tányérból (azaz rendes kistányérból), így a narancssárga széket gyakran adja kölcsön Zsófinak és már nem is reklamál, ha beleültetem Zsófit etetés céljából :-). Ami pedig evés-ivás terén változás, hogy talán-talán (és előre is kopp-kopp-kopp) kezd rákapni a kis dobozos szívószálas gyümölcslére. Tegnap legalábbis 2 deci almalé lecsúszott így, ma el is mentek bevásárolni néhány dobozzal :-).

Egyéb: ismét rákapott a színezésre, amit nagyon ügyesen csinál, már egész szépen bent marad (vagyis inkább csak kicsit megy ki) a színezendő területen. Sőt, az általunk rajzolt egyszerűbb alakzatokat kezdi felismerhetően utánozni. Szépen rajzol embereket is, fej, szemek, orr, száj, haj, kezek és lábak, amik a fejből jönnek ki (ismerős védőnője szerint ez korosztályos dolog), viszont már készült egy olyan Apa, akinek nagy feje volt, alatt nyaka és kicsi hasa és abból nőttek ki a kezek, lábak. Persze azonnal meg is mentettem az utókor számára a rajzot :-).

Az én fám nem szép, de Fannié egészen felismerhető, ugye? :-)

Egyéb, fotóval...
- tánc Annával

- legozás (ezt itt mind teljesen egyedül építette, nem szokványos kép...)


Ilyen magasra is tudok ugrani

- családi zenebona, csörgővel és Mikulástól kapott hangszerekkel


- ünnepi koccintás...persze vízzel :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése