Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2011. december 16., péntek

Evés - Zsófi egy napja

Most van egy kis időm, ezért meg akarom örökíteni az utókornak, hogy is állunk most ezen a téren az öt hónapos Zsófival (Fannit inkább hagyjuk, most ő a nemevés és az aligevés művészetét űzi, csak bizonyos ételeket eszik, de azokat előszeretettel, persze nem az egészségesek közül...).

Mit eszik?
Azt már a státuszban írtam, hogy az anyatejcsi mennyisége csökken, Zsófi súlya meg nagyon lassan nő, ezért elkezdtük a hozzátápit egy hónapja. Próbáltuk az almát (finom házi, bio, Hatvanból), ettől fájt Zsófi pocakja (akkor is fáj, ha én almát eszek, ezért ez sajna várható volt), ezután jött az őszibarackpüré (bolti), ez megfogta, nem kakilt sokáig. Ezután a dokival egyetértésben átálltunk a Sinlacra (rizspép), ami nagyon édes, Zsófi imádja, de ez is megfogja (4-5 naponta kakil). Egy hete hígabbra csinálom és kb. fél adagnyit eszik meg belőle (70-80 millilitert). Ettől legalább nem szenved, a kaki előtti naptól azonban felnőtteket megszégyenítő büdiket pukizik. Még a dokinőt is sikerült becsapnia (azt hitte, kakisan vittem státuszra, mondtam, hogy ez nem kaki, bárcsak az lenne :D).
Hogy egy kicsit segítsek ezen a szoruláson, reggelente kap pár kanál kamillateát éhgyomorra (hááát, nemsokára meglátjátok, hogy ez nem is annyira éhgyomor...) és 10-20 ml őszibaracklevet valamikor napközben.
Azt majdnem kihagytam, hogy az egész macera ugye onnan indult, hogy Zsófi egyszerűen nem fogadja el a cumisüveget, így a tápszert sem lehet neki nagyobb mennyiségben adni. Most eljutottunk oda, hogy napi 2-3-szor 40-50 millit megeszik fecskendővel.

Mit hogyan eszik?
Hát igen, Zsófinak már vannak hepjei, igen, még csak 5 hónapos!!! Már kialakította, hogy mit hogyan, miből hajlandó enni, nézzük is sorban:
Kanál - gyümölcs, rizspép, tea
Fecskendő - tápi (ennek is megvan a technikája, csak úgy működik, ha ujjszopi közben a szája sarkába adagolom a tápit...de már tudja, ha közelítek a fecskendővel, akkor már teszi is be az ujjait a szájába :D)
Kispohár (erre Fannival nem volt szükség) - víz (próbáltam ebből tápit adni, de azt köpködte kifelé...a víz meg utána rögtön csúszott...ki érti ezt?!)
Cumisüveg - csak a teljesség kedvéért tettem be a sorba, mert ebből semmit nem iszik

Úgy gondoltam, hogy leírom a mai napunkat, így kb. látszik, hogy mit is eszik már Zsófi (igaz, ma egy zabagép volt önmagához képest, de nem baj, kicsit szépítjük a képet :D):
Reggel 9 körül - pár kanál kamillatea után 130 szopi (ez nem szokott 100-nál több lenni és van, hogy két részletben hajlandó szopizni egy órás eltéréssel)
Délben - ma kóstoltunk sütőtök-alma kombót, de ekkor szokott lenni az őszilé, majd utána tápi (40-50)
2-3 körül - 140 szopi (ez is 1 deci körül szokott lenni)
4-5 körül - 40 tápi (ez vagy van, vagy nincs, attól függ, kér-e)
pancsi előtt - 70-80 Sinlac (ha nem kéri mind, akkor egy kis tápi utána)
pancsi után - szopi (így gyűlik elég tejcsi estére, hogy el tudjon aludni, tele legyen a pocija)
éjszaka - kétszer szopi
Összességében tehát 5-ször szopizik, ebből kétszer éjjel, kap egy kis gyümilevet és lassan valami pürét, 2-3-szor egy kevés tápi (összesen max. 1 deci) és 70-80 Sinlac. Ez így már nem olyan rossz, pár napja működik ez ilyen szépen és ez Zsófi súlyára is jó hatással van, kedden 5,8 volt, ma este 5,9 :), reméljük, lendületet vesz a kisasszony :).

2 megjegyzés:

  1. Uhh, látom, Ti is megszenvedtek ezzel az evés, hízás dologgal. Zorkát a nappali szopi nem érdekli, 5 percet szippantgat, de közben 1000000szer csavarja a fejét körben, játszik a hajammal, ruhámmal. Ennek következtében a tejem is egyre kevesebb, ő már megint alig hízik, szóval attól tartok ebből tápi lesz :( A fagyasztott anyatejkészletünket már feléltük, esténként azzal pótoltam. Jah, nekünk a Mam cumisüveg vált be, ez ni: http://www.mambaby.com/index.php?websiteLang=hu&StoryID=26960&CountrySelect=hu. Ilyet próbáltatok már? Ez a fecskendőből etetés nagyon fárasztó lehet...

    VálaszTörlés
  2. Én nem bánom, hogy tápit eszik, már régóta próbálgatjuk, de nem akarta sehogy elfogadni...cumisüvegből hatalmas készletünk van (Mam, Avent, Nuk, Chicco), még Szoptanítot is próbáltam, de semmi, szóval most VÉGRE elfogadja a fecskendőt és ez jóóóó...és nagyon gyorsan megy ezzel is egyébként, nem fárasztó annyira, mint az ember gondolná :)

    VálaszTörlés