Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2011. október 28., péntek

Becézgetés - 2. korszak és egyéb beszédes dolgok

Lassan túl vagyunk a második becézgetési korszakon, ebben anyám, apámnak szólított minket. Egészen sokáig tartotta magát ez a megszólítás, egyszer egészen véletlenül mondtam Fanninak, hogy ezt annyira nem szeretjük ám és láss csodát, azóta visszatértünk a rendes kerékvágásba :).

A legújabb játék, hogy én mondok egy szót és Fanni elismétli, szinte egész nap ezt játszuk. Ez azért jó, mert ezzel nagyon szépen ki tudjuk javítani a rosszul rögzült vagy ejtett szavakat, mindezt játékos formában. Ilyen pl. az alvás és fekvés igék (Fanni kifejezéseivel élve: alszani vagy fekszeni), amelyeket már gyönyörűen végigragoz múlt, jelen és jövő időben, a TI és az ŐK formáit elsőre nem mindig jól mondja, de másodszorra már szépen ragozza. És tényleg élvezi, jó kis nyelvtanóra :).

Szerencsére a hablatyolás már kezd megszűnni, már szinte csak akkor csinálja, amikor Zsófival "beszélget". Ezt kb. a szülés környékén (vagy még előtte kicsivel?) kezdte és lassan már ott tartottunk, hogy a játékaival csak halandzsázott, mondókákat, gyerekdalokat átköltötte halandzsaszövegre (és ezt büszkén mondta is, hogy ő átköltötte) és úgy énekelte, mi csak a dallamát ismertük fel (vagy részletét, mert azt is megváltoztatta...). Aztán egyszer megbeszéltem vele, hogy ezt nem szeretjük, mert így nem értjük, hogy mit mond. Zsófival nyugodtan halandzsázhat, de egyébként inkább szépen beszéljen, mert olyan szépen beszél. Na nem is kellett több, azóta szép fokozatosan leépítette, szerencsére. Hogy mi lett viszont ennek a több hónapi halandzsázásnak az eredménye? 1. nagyon szépen eljátszik a játékaival, mert ezzel magától rájött, hogyan is tud két baba is beszélgetni egymással (persze ebben azért a Zsófi érkezése miatt kevesebb rájutó idő is szerepet játszott...), 2. elfelejtette a mondókák és gyerekdalok szövegét :-o bosszantó, pedig már annyit tudott, most kapásból csak a néhány alapot tudja, amiket egyébként is énekelt (hinta-palinta, zsipp-zsupp stb.). Szóval ha elkezdi énekelni, akkor megáll és néz ránk, hogy "Hogy van tovább? Nem tudom!"...de szerencsére azért könnyen visszajönnek ezek a dolgok :D.

Elkezdtünk beszélgetni a Mikulásról és a karácsonyról is, nagyon jól emlékszik mindenre, sőt, már tudja is, hogy mit hoz neki majd a Mikulás...egyszercsak rámutatott egy könyv hátuljára (Bori sorozat és Bartos Erika verses sorozat) és közölte, hogy ezt hozza majd a Mikulás (vagy a Jézuska? hmmm, már nem is emlékszem, ezt még ki kell derítenem :D).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése