Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2011. október 13., csütörtök

Zsófi három hónapos

Hihetetlen, de igaz, már három hónapos ez a pici lány...hogy telik az idő?! Ennek örömére kedden voltunk státusz vizsgálaton, korának megfelelően fejlődik, a nyaka kicsit gyengébb, mint ebben a korban szokásos (Fanni is erősebb volt már három hósan, szépen tartotta a fejét hason), tornáztatni kell. Kapott oltást is, a szokásos három hós kötelezőt combba és a rotavírus ellenit szájon át, ez utóbbit elég lassan és nehezen nyelte, de végül lement, majd majdnem visszajött, de szerencsére visszanyelte...drága bukás lett volna :S.

Súly: 5310 gramm (ettől nem voltak elájulva, mert mindössze 400 grammot hízott ebben a hónapban, de ez még elmegy, figyelni kell rá...hát igen, a szopisztrájk ebben nem segít...plusz megint szednem kell vasat, mert lehet, hogy van egy kis vérszegénységem vagy neki, mert kicsit sápadtka is volt - persze, oltás előtt én is az lennék :D), pelus méretben épp váltás alatt állunk, lassan 3-asat használunk, amint elfogy az a temérdek kettes, amiből beraktároztunk :D (nem kicsi még, de a nagydolognál néha már vannak balesetek...)

Hossz: 59 centi (ezt megdicsérték, mert már 6 centit nőtt születése óta), egyik-másik 62-es rugi már passzentos, így tegnap átmostam a 68-as ruhákat)

Mozgás: háton fekve a fölé akasztott játékot püföli, sőt, néha már megfogja, kisebb és könnyű dolgokat megtart a kezében. Hátról oldalra gurul, ezt főleg hasfájás közben teszi, amikor felhúzza a hasához a lábacskáit. Hason nem szeret lenni, ezért a nyakizma még nem igazán erős és így elég lassan erősödik, de ki tudja nyomni magát hason, sőt tegnap este majdnem egy percig szép magasra tartotta is a buksiját. Szóval tudja ő, ha akarja...
Kezeit már nem mindig tartja ökölben, kezdi kinyitni őket és kezd fogni velük. Két kezét is sokszor összeteszi és azzal a lendülettel emeli a szájához. Úgy tűnik, ő ujjszopis lesz, nem mint a nővére...a cumit (sajnos) kiköpi vagy öklendezik tőle.

Hallás: hangos zörejre összerezzen, hang irányába fordul, szereti, ha beszélnek vagy énekelnek hozzá, az én hangom (főleg, ha énekelek) megnyugtatja.

Látás: arcra fókuszál. Nézegeti a kezeit, bár nem hosszan, ahogy a babák szokták, hanem ha bekerül a látóterébe, akkor ránéz.

Beszéd: sokat mosolyog és gügyög, már hosszabb magán- és mássalhangzó kombinációkat kiad, ilyenkor nagyon édes :).

Evés: hát igen, most épp szopisztrájk van több mint két hete, de remélem, hogy lassan vége lesz. Fanninál általában 3 hetente változtak a dolgok, nem bánnám, ha itt is ez most működne és elkezdene enni a kisasszony. Bizakodásra ad okot a tegnapi nap, amikor két óránként enni akart, lehet, hogy a szopisztrájkot felváltotta a három hós növekedési ugrás? Ennek a gyakori evésnek meglett az eredménye is, tegnap este már 5360 gramm volt, szóval megfogadta a doktor néni tanácsát :). Egyébként még mindig csak szopizik, 6-szor eszik egy nap, átlagban 80-100 grammokat.

Alvás: Éjszaka 11-12 órát alszik egyszeri szopimegszakítással. Eddig egy átaludt éjszaka volt, múlt péntekről szombatra 11 órát aludt egyben :), de az oltások után kétszer kel enni. Nappal elég változó, de alapvetően jól alszik, 3-4-szer 45-90 percet.

Pancsi: ezt már egész jól tűri, nem sír közben (kivéve ha fáj a pocija), sőt, néha már meg is lehet közben nevettetni.

Hasfájás: sajnos az utóbbi napokban megint felerősödött és főleg az esti szopi közben jött elő, így az esti elalvások elég hosszúra és sírósra sikeredtek. Ilyenkor mindig kaki a gond, minél hangosabb a sírás, annál közelebb van már a kijárathoz, de ha kijött, onnantól csend és béke honol. Reméljük, most már a három hós kor elérésével ez is elmúlik.

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Ne haragudj, hogy így, ismeretlenül írok. Egy közös ismerős blogjáról keveredtem ide és olvasgattam kicsit. Nekem is két kislányom van, egy 2,5 éves és egy 3 hónapos. A kicsi nagyon-nagyon hasfájós volt, ezért egy ismerősöm tanácsára elvittem Dévény-tornára, ahol kiderült, hogy izomletapadás van a pocakjában, illetve a szájában is, minek következtében nem tud megfelelő vákuumot képezni szopi közben és rengeteg levegőt nyel. Nekünk nagyon sokat jelentett, illetve jelent, hogy járunk erre a tornára, gondoltam megosztom Veled, hátha nektek is segítene. (Ártani biztosan nem ár, ha megnézi egy dévényes, max. azt mondja, hogy minden oké). A picur nyaka és válla nekünk is gyengébb (volt), mint az adott életkorban elvárható, de az is nagyon szépen fejlődik.

    Nagyon szépek a gyerkőceid, jó hasonló koró lányokkal "rendelkező" anyuka blogját olvasni néha :)

    Minden jót Nektek,

    Ildi

    VálaszTörlés
  2. Szia, Ildi!

    Köszi szépen, örülök, hogy írtál. Mi lassan igazándiból kilábalunk a hasfájásból (kopp-kopp-kopp), kb. egy hete jelentősen csillapodott, a három hónapos korral tényleg mintha elvágták volna. A fejemelgetés pedig az oltások másnapján megindult, úgyhogy a kisasszony gyorsan behozta a lemaradását :).

    VálaszTörlés