Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2012. november 13., kedd

Zsófi 16 hónapos lett

Adatok:
Súly: 9,2 kiló (tudom, tudom, elvileg 1 éves korukra meg kellene háromszorozniuk a súlyukat, nekünk azt még mostanra sem igazán sikerült elérni, de hát minden gyerek más, nem igaz?)
Magasság: 76-77 cm
Fogak száma: 11 (három kisőrlő már teljesen kint van a 8 első fogon kívül)
Pelus méret: áttértünk a 9 kiló fölötti pelusokra, ezek nem szorítják annyira combban
Ruhaméret: 80
Cipőméret: 19

Alvás: ezügyben nagy változás nem történt, éjszaka este 8-fél9-től alszik reggel 7-fél8-ig, néha ébredés nélkül, néha ébredéssel, ilyenkor az utazóágyba való átköltöztetés segít. Napközben egyszer alszik ebéd után, általában 1-2 órát.

Evés: Elég változó, hogy mikor mit hajlandó megenni és mit nem. Ezért most erről nem írnék hosszan, max. annyit, hogy a kiütések miatti diétát nagyrészt elhagytuk, banánt és tojást visszavezettük, tejtermékes ételeket is eszik (sajtot, bár ezt nem szereti, vajat, tejfölös-tejes-tejszínes szószokból mértékkel, túró rudi, Kinder Pingui), de a joghurtot egyelőre még nem vezettük vissza, tápszerből pedig tejmenteset kap. Továbbra is nagyon szereti a husikat, de az utóbbi napokban rákapott a kenyérfélékre, már akár egy zsömlét is képes egész nap megenni, elrágcsálni.
Ami az evés mikéntjét illeti: tápit még cumisüvegből issza, de a vizet, gyümilevet (ebből még maradt néhány babagyümilé, azokat issza) ügyesen pohárból, sajnos csak minimális mennyiségben iszik a tejen kívül mást. Enni már egyedül szeretne, a főzit, pépesebb ételeket elfogadja, ha adom, de a darabos ételeket ő akarja egyedül enni (nem bánom, én csak örülök neki), de néhány napja rákapott, hogy a levest a hajára keni, szóval nem nagyon engedem neki mostanság az egyedül evést...ha rászólok, csak még inkább csinálja, szóval inkább elkobozom a kanalat, aminek sajnos nemevés a vége :-(.

Nagymotoros mozgás: ő sem egy egyhelybenülő gyerek, jön-megy, sőt rohan egész nap, de szerencsére nagyon szépen el tud azért molyolni egy-egy dologgal, ha akar. Lépcsőzni szépen lépcsőzik, felfelé kézenfogva, de még nem váltott lábbal megy, lefelé kézenfogva, de ez még nem igazán tökéletes, inkább ölben közlekedik lefelé a hosszabb lépcsőkön (valószínűleg még nem elég hosszú a lába hozzá...).
Mindenre szeretne felmászni, jelenleg a kis gyerekszékek és a fotelek, kanapék a nagy kedvencek. Az előbbire nem igazán engedem, mert a technikája még elég érdekes, előbb feltérdel, egy pillanatra feláll, hogy leüljön és hát ebből székkel együtt esés is lehetne, ha nem vagyok ott éppen vagy nem nézek oda egy pillanatra. A fotelekre és a kanapéra még nem tud felmászni, ehhez még egy kicsit nőnie kell, de Fanni előszeretettel felsegíti őt a popójánál fogva :-). Néhány napja azonban elkezdte a fotelen, kanapén való felállást hatalmas vigyorral a száján (merthogy egyszer rászóltam, na több se kell neki), úgyhogy azóta kevesebbszer kerül felsegítésre a kisasszony, egyelőre ez a "bünti" vagy hogy azonnal leveszem, ha nem ül le és folyton feláll. Szerencsére eddig bevált, nagy hiszti nem lett belőle. Merthogy egyébként már tud ő is hisztizni!!!!
Elkezdett motorozni a nyuszis motoron, igaz, ha kisebb lejtőn halad, akkor azért könnyebb, akkor még élvezi is és pakolja gyorsan a lábacskáit. De egyenes terepen is szép lassan halad már :-).

Finommotoros mozgás: sokmindennel el tud molyolni, ha épp olyan kedve van. Szeret rajzolni, firkálni (előszeretettel az arcát is, merthogy azt nem szabad...), imád gyurmázni, illetve a gyurmával szórakozni (és megenni, merthogy azt sem szabad...). Nagy kedvenc a lego, ennek a figuráit hurcolássza, felülteti a toronyra, autóba és már egész ügyes ebben. Legtöbbet talán a babákkal játszik, akiket tologat a babakocsiban, lefektet az ágyukba, megpuszil stb.

Szobatisztaság: igen, igen, most erről is van mit írni, mert Zsófi megismerkedett a bilivel, persze termelni még termelt bele. De minden este pancsi előtt előveszi és rá akar csücsülni, majd kéri a fogkefét és ott fogat mos :-). A másik említésre méltó dolog, hogy néhány naponta előfordul, hogy szól kaki előtt, mondja, hogy "kaki". Tegnap oviba indulás előtt szólalt meg, hogy "kaki jesz", és tényleg, mire hazaértünk (10 perc volt az egész), már mehettünk is pelust cserélni :-).

Beszéd: erről elég sokat írtam mostanában a blogon, mert hihetetlen tempóban fejlődik a kisasszony. A szavakat már nem is írtam ebben a hónapban, az előző havi 130-nál megakadtam, merthogy most már tényleg szinte mindenre mond valamit. Olyanokat is tud, amiket direktben nem is tanítottunk neki (tegnap megjelenik a játékvasalóval, amivel nem ájtszottunk már régóta és megszólal, hogy "vasakn"). Mondatokat még nem gyakran mond, néha előfordul egy-egy kétszavas mondatocska, de inkább a szavakat rakja kis szünetekkel egymás után, ezzel elmondva, mit is akar, pl. "ebédeünk...székedbe...csücsünni...kanaat is".
A legújabb pedig az, hogy már mondókákat is kezd megtanulni, a tente, baba, tente és a pont, pont, vesszőcske a kedvenc egyelőre, ezeket magától elkezdi, aztán felváltva folytatjuk :-).

Egyéb:
- hihetetlenül érdekli saját maga, napjában többször odamegy a tükörhöz és megnézi magát benne, kukucskál, játszik magával, mosolyog magának, puszit ad magának :-)
- továbbra is nagyon jókedvű kiscsaj, mindenkire mosolyog, nagyon szépen eljátszik egyedül, magában is, imádja a könyveket, de nagy kedvenc a lego és a babák, ez utóbbikat egész nap képes hurcolászni, puszilgatni, lefektetni, babakocsiban tologatni, ölelgetni :-)
- huncut, sokat rosszalkodik, ha rászólunk, hogy valamit nem szabad, akkor annál inkább csinálja és huncutul mosolyog hozzá...ilyen szempontból sokkal nehezebb dolgunk lesz, mint anno Fannival, mert ő nem csinálta ezt a fajta huncutkodást és nem kezdte ilyen korán, akkor már lehetett valamilyen szinten "büntetni",
- továbbra is imádja Fannit, állandóan körülötte járnak a gondolatai, ha mondom, hogy megyünk Fanniért az oviba, akkor tiszta extázisba kerül és rohan az ajtóhoz kiabálva, hogy "obiba, obiba, obiba!!!!".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése