Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2012. november 16., péntek

Fanni 3,5 éves lett

Hétfőn Fannink 3,5 éves lett, így gondoltam írok róla is egy rövid (?) bejegyzést.

Súly: 17,1 kiló
Magasság: 105-106 centi
Ruhaméret: 110
Cipőméret: 25

Evés: erről sokat nem szeretnék írni, a zöldség-gyümölcs továbbra sem tartozik a kedvencek közé, inkább a szénhidrátok csúsznak...viszont ez rajta nem igazán látszik, mert a súlyhoz a magassága is megvan. Reggelire hétközben joghurt-jó reggelt keksz vagy tej-gabonapehely párost kap, hogy a széklettel ne legyen gond. Kedvencek továbbra is a kenyérfélék, pékáruk, tésztafélék (szigorúan magában, szószról még mindig nem lehet szó...) és persze a napi egy(re korlátozott) szívószálas gyümilé.

Alvás: este kb. 9-től alszik reggel 7-ig, ált. egyszer kel pisilni, hétközben reggel alig tudom felébreszteni, bezzeg hétvégén szinte sosem alszik 7-nél tovább :-S. A nappali alvással már hadilábon állunk, az oviban állítólag ügyesen alszik, de itthon a délutáni alvás helyett inkább fél-1 órás pihenés van már csak. Ebből viszont nem engedünk, pihenni kell!!!

Nagymotoros mozgások: Fanni továbbra is ugribugris kiscsaj, állandóan mozog, jön-megy, ugrál, tesz-vesz, hihetetlen, hogy még mindig honnan veszi ezt az energiát. Az ugrálást tökélyre fejlesztette, lépcsőn fölfele ugrál, távolugrást gyakorolja bőszen, váltott lábbal ugrál (tudjátok, amikor előrefelé haladunk, váltott lábbal egyet-egyet ugrálva, nem tudom sajnos jobban leírni) és egy lábon is tud már ugrálni.
Bicajozással még mindig nem barátkozott meg, a futóbringa sem jött igazán be, továbbra is inkább motorozni szeret, de a legújabb szenvedély a roller (egyelőre még háromkerekes, amit már kért is karácsonyra.

Finommotoros mozgások: Fanni imád rajzolni, festeni, gyurmázni (mostanában ez a kedvenc elfoglaltsága). Apró dolgokkal is ügyesen elmolyol.

Beszéd: vannak bizonyos kifejezések, szavak, amiket még mindig nem használ helyesen (kicsibbet, sokabbat...), de egyébként szépen beszél. Sokszor a mondandója elején elakad, szerintem annyira zakatol az agya, hogy nem tudja, hogy mit és hogyan is mondja...egébként pedig reggeltől estig be nem áll a szája, ha valamit akarok neki mondani, akkor szabályosan közbe kell vágnom, meg kell őt szakítanom...és mindehhez hozzájön, hogy annyira fel van pörögve, hogy szinte állandóan kiabál (remélem, nem a fülével van gond...amúgy nem hiszem, mert a legapróbb zajokat is meghallja...).

Félelmek: jelenleg 4 dologtól fél: sötétség, egyedüllét, autók (azaz hogy elüti egy autó, ezért mindig fogni kell a kezét, még a leglehetetlenebb helyzetekben is) és kutyák (bár ez jelentősen javult már az utóbbi időben).

Társasági élet: az ovi sokat segített abban, hogy oldódjon, már van 2-3 barátja az oviban, akik ha ott vannak, akkor "boldog", ha nem, akkor aznap "nem boldog". Az ovónő elmondása szerint is sokat oldódott már, együtt játszik másokkal, odamegy másokhoz játszani, viszont vannak napok, amikor elmereng, magába zárkózik, ilyenkor mindenkit levegőnek néz szinte. Viszont egyre ritkább az ilyen, talán :-).

Hisztik: ezek jelentősen csillapodtak, köszönhetően piros-fekete pontos rendszer bevezetésének, illetve annak, hogy sokszor meg lehet vele beszélni, hogy mi a baj, hogy emiatt nem kell hisztizni, így ilyenkor abba is hagyja a hisztit.

Egyéb:
- mostanában sokszor (heti 1-2-szer) fájlalja a lábát, rákérdeztem a doktornőnknél, szerinte látatlanul is növekedési fájdalom (nem csoda, hiszen egy év alatt két számot nőtt ruhaméretben!!!), így elkezdtünk kálciumot és D-vitamint szedni. Azért ortopédiára is elmegyünk majd, hogy az egyéb problémákat (pl. lúdtalp) biztosan kizárhassuk,
- összességében nézve, Fanni egy nagyon cserfes, általában jókedvű, okos csajszi, számokat, betűket egész jól ismeri (bár ebben nagy fejlődés nem történt az elmúlt fél évben, igaz, ebben nagyon elöl járt kortársaihoz képest háromévesen), fejlesztő füzeteket imádja, van türelme is hozzá, imád sakkra járni. Zsófival nagyon aranyosan viselkedik, sokszor segít neki (eteti, felsegíti a kanapéra, könyvet néznek közösen), egyszerűen imádja Zsófit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése