Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2013. február 15., péntek

Zsófi 19 hónapos lett

Súly: 10 kiló alulról súrolva
Magasság: 82 centi
Fogak száma: 12
Ruhaméret: 86
Pelus méret: 4+ vagy 5, márkától függ

A hónap legnagyobb eredménye, hogy Zsófi leszokott az ujjszopiról!!! És mindezt magától, illetve hatvani mamáék szóbeli segítségével (azaz hogy rászóltak, hogy "Hol a kezed?"). Nappal és éjjel sincs már ujjszopi :-).

Ebben a hónapban jelentkeztek a kiütések, amelyek egy hét elmúltával (és az allergiás szirupnak köszönhetően, amit szed) visszahúzódtak. Azóta tartjuk a tej- és tojásmentes diétát, lassan letelik az előírt egy hónap, aztán meglátjuk, hogyan tovább.

Evés: étvágya továbbra is jó, ha evésről van szó, csapot-papot otthagyva rohan az etetőszéke felé, aztán megáll, irányt vált és szalad "kezemonni", tudja a rendet :-). A tej- és tojásmentes diétát meglepően jól bírja, csak mondja, hogy "nem jejet" és ezzel letudja a dolgot (igaz, tegnap a tejföl láttán kicsit elszontyolódott, de ez volt az első eset...). Reggel és este még mindig van tápi, néha a déli elalvás előtt is kér.

Alvás: alapvetően nagyon jól alszik, átalussza az éjszakát, délután pedig 1-1,5 órát alszik. Az ujjszopiról való leszokás után volt egy nehéz hetünk, de talán mostanra minden visszaállt a régibe, illetve majdnem, éjjel minden a régi, nappal viszont nekem bent kell maradnom, amíg elalszik (érdekes, ha Zoli altatja, hétvégén, akkor csak leteszi és szépen egyedül elalszik).

Beszéd: nagy újdonságról ezen a téren nem számolhatok be, hiszen ebben koránál jóval előrébb tart, minden ismétel és rengeteg dolgot mond, be nem áll a szája (hát, ha Fanni mellett érvényesülni akar, akkor muszáj is :-)), szépen toldalékol, az E/1, E/3 és T/3 személyeket, a jelen és a múlt időt ügyesen használja, de azért két dolgot mégis hadd emeljek ki:
- ebben a hónapban tanulta meg tisztán kimondani azt, hogy "Zsófi",
- gombamód szaporodnak a megtanult és általa is énekelgetett dalocskák, mondókák. Rengeteget énekelnek Fannival is együtt, számomra meglepő módon szépen követi is Fannit, néhány hallás után pedig a rövidebbeket egyedül mondja. Ritmusérzéke is jó, ha kell, majdnem ritmusra tapsol vagy csapkodja a térdét. Sokat táncol is hozzájuk :-).

Finommotoros mozgás: ebben is nagyon ügyes, legalábbis emlékeim szerint mintha ügyesebb lenne, mint Fanni volt ilyen korában. Rengeteget "rajzol", kezével nyom, teker, húz, pillanatok alatt megtanulja a "ha ezt csinálom, akkor ez fog történni" típusú játékokat és azokkal hosszú ideig képes elmolyolni. Legoval már kezd építeni, de ő is inkább a bábukkal és állatokkal "szerepjátékozik", autóztatja őket, mennek a földön, asztalon körbe-körbe. Építőkockákkal is kezd építeni, 2-3 magas tornyot épít belőlük. Gyöngyöt fűz (igaz, még nem madzagra, hanem a horgászbotra, de arra teljesen egyedül), a gyöngyökből 4-5 elem magas tornyot épít. Rengeteget főzőcskézik (nem csoda, az evés központi téma) és sokszor beszáll Fanni szerepjátékaiba (játékból eszik, iszik, főz, ételt kavar stb.).

Nagymotoros mozgás: ebben kb. átlagos szinten áll. Jelenleg az ugrálást gyakorolja, még teljesen nem tud elemelkedni a földtől (talán 2-szer azért mintha...), a lábujjhegye még lent marad, de ha fogjuk a kezét vagy megkapaszkodik a fotelben, akkor szépen ugrál és nagyon élvezi. Imád szaladgálni, Fannival sokat "vejsenyeznek" a folyosón és nagyokat sikongatnak közben (az ember győzze hallgatni :-)). Ha kimegyünk (ez sajnos ebben a latyakos időben nagyon ritkán történik meg), akkor pedig imád motorozni.

Hisztik: mivel van kitől tanulnia, ezért a hisztik már megjelentek. Ez sokszor csak dacos "nem" kijelentésekben nyilvánul meg, de néha előfordul toporzékoló sírós hiszti is (ha pl. nem engedem be valahová), ilyenkor elég nehéz megnyugtatni, nem elég felvenni őt és a figyelemelterelés sem mindig működik azonnal. Akaratos a kisasszony, az már most látszik (na jó, eddig is látszott).

Szobatisztaság: erről is írok pár szót, mert a hónapban történtek balesetek (amik kissé meg is viselték Zsófit). Már írtam róla, hogy pancsi előtt, de már levetkőzés után (még múlt héten) több napig is pisilt, de nem a bilibe, hanem a biliről való felállás után, ez annyira megviselte őt, hogy néhány napig nem szerette a pancsit. Szerencsére ez is helyrerázódott, igaz, kisebb hasonló balesetek továbbra is vannak :-).

Önállóság: egyre több dolgot akar önállóan csinálni, pl. próbál öltözni, vetkőzni, ha hazajövünk, akkor a cippzár lehúzása után egyedül leveszi a kabátját és a pulóverét (ez is cippzáras), ja meg a sapkáját és hozza oda nekem, hogy tegyem el (ezzel példát mutatva Fanninak, hogy nem hagyjuk szanaszéjjel a ruháinkat...és hat, Fanni is kezdi ezt megtanulni :-)). Sok mindenben segít, segít teríteni vagy elszadni az asztalt, segít elpakolni este a játékokat stb.

Természet: egyébként továbbra is egy nagyon nyugodt, jókedvű, kiegyensúlyozott kiscsaj, akinek Fanni az isten, a követendő példa, akit folyton utánozni kell (huh, mennyi veszekedés van ebből...pl. Fanni mondja, hogy "ez az én cipőm", Zsófi megismétli, hogy "én cipőm", mire Fanni: "nem, ez az ÉN cipőm", majd Zsófi: "én cipőm" és így tovább :-)). Egyelőre nagyon előzékeny, ha Fanni elkér egy játékot, akkor (ha nem is azonnal, de kb. egy percen belül) odaadja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése