Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2012. október 13., szombat

Zsófi 15 hónapos

Súly: 8,6-8,9 kiló (vacsora mennyiségétől és időpontjától függően)
Magasság: 76-77 cm
Fogak száma: 11
Pelusméret: 4
Ruhaméret: 80

Evés: ezen a téren nem panaszkodom, nagyon jó étvágya van a kisasszonynak. Mostanában a diéta miatt kicsit bajban vagyok, hogy mit adjak neki, de reméljük, már csak néhány nap és visszatérhetünk a tejtermékekre, tojásra és bővül a paletta :-). Szerencsére imádja a gyümölcsöket is, kedvence a körte, de ha banánt lát, akkor már most hisztizik érte :-), és persze az alma is szépen csúszik. Ez jó, mert télen nagy felhozatal ezen a téren nincs, így könnyebb lesz vele, mint anno Fannival volt (mármint gyümi szempontból).
Önálló evéssel is már próbálkozunk, minden evéshez kanalat kér a kezébe (ez főzinél azért elég vicces jelenetekhez vezet...). Sőt, a villával is ismerkedünk már :-), persze még szigorúan a műanyag, nem hegyes villával.
Vizet elég keveset iszik, de azt már szigorúan pohárból.

Alvás: ezen a téren is minden rendben, éjszaka 11-12 órát alszik egyben (bár az utóbbi 2-3 éjszaka volt ébredés és party, de reméljük, ez csak a fogzás miatt van). Nappal egyszer alszik 2-3 órát.

Nagymotoros mozgás: itt minden napra jut valami újdonság. 14. hónapban indult el ugyebár a kisasszony, mármint egyedül hosszabb távra, azóta sétamániás lett. Egész nap jön-megy, pakol és minden nap kitalál egy dolgot, amit naphosszat gyakorolni kell. Pl. bébitaxira felülni és leszállni, babakocsit telepakolni és tologatni, babakocsit küszöbön áttolni (és állandóan nyüszizni, hogy nem sikerül, ezzel anya idegeire menni). Vagy felállni egyedül, kapaszkodás nélkül és mindezt háromféleképpen egy nap alatt bemutatni. Vagy mindenre, amire csak tud, felmászni (pl. a formabedobó teknősre :-S).
Ami pedig a sétatempót illeti, igazándiból néha nem is sétáról, hanem már-már futásról beszélhetünk, főleg amikor Fanni után vagy felém/Zoli felé kell szaladni :-). De ami érdekes, hogy nagyon biztosan közlekedik, ha esik, akkor pedig ügyesen esik és nagyon ritkán sír.
Labdát ügyesen elrúgja és ügyesen táncizik, sőt ügyesen rugózik (amiből majd egyszer ugrálás lesz) is.

Finommotoros mozgás: ebben a hónapban kezdett játszani a formabedobókkal (a kört, hengert általában már bedobja a helyére - persze, ha megmutatjuk neki, hogy melyik is a helye, de a négyzet, csillag is megyeget). A karikatoronyra ügyesen felrakja a karikákat (ha helyes sorrendben adjuk azokat a kezébe, a sorrendre ugyanis még nem figyel). A mágneses horgászós játékkal is ügyeskedik. Gombnyomás, tekerés, húzás megy már.
Kedvenc időtöltése a könyvek nézegetése, ezeket nagyon ügyesen lapozza már és szerencsére már nem kell tartanom attól, hogy szétszaggatja őket, így egyedül is gyakran nézegeti azokat.

Beszéd: itt is fejlődünk, a szavakat sajnos nem sikerült még teljesen összeírnom, de az biztos, hogy 70 és 100 között járunk valahol. A lényeg viszont most nem a szavak száma, hanem az, hogy Fannihoz hasonlóan ebben ő is előrébb jár a koránál, mégis teljesen más a beszédfejlődése, mint Fannié. Fanni első betűkkel/szótagokkal kezdte, majd szépen egyre hosszabban mondta a szavakat. Zsófi ezzel szemben már kezdettől fogva egész szavakat próbál mondani (nem baj, ha nem mondja ki pontosan, de a szótagok száma stimmel), sőt, már 2-3 szavas szerkezeteket/mondatokat is elismétel (számunkra érthetően).
Igen/nem: ebben sem a megszokott mintát követjük, ugyanis a gyerekek általában a nemet tanulják meg előbb és használják nagyon sokáig, de Zsófi (miután megtanulta előbb a nemet) ebben a hónapban (az utóbbi 2-3 napot leszámítva) mindenre igent mondott...kérdezhettünk bármit, mindenre igen volt a válasz (aztán persze a tettek alapján kiderült, hogy sokszor az igen nemet jelent :-)).

Habitus, jellem: mindenki azt mondja Zsófiról (akár már az első találkozáskor is), hogy milyen kis mosolygós, jókedvű, nyugodt kislány. És tényleg. Még mindig igaz rá az, hogy mindig jókedvű, nyugodt, képes akár 1-2 órát is egy helyben ülni csendben és szemlélődni. Idegen helyen azonnal feltalálja magát, ha játékok vagy gyerekek vannak, akkor meg pláne. Pénteken voltunk Kerekítőn (pontosabban Bábos tornán) Diósdon, ahol teljesen idegen gyerekek és anyukák voltak, de Zsófit ez nem zavarta, ment, ismerkedett, gyerekekkel és anyukákkal egyaránt.
Azért esténként, amikor már nagyon elfárad (vagy amikor nagyon-nagyon akar valamit), akkor azért tud ám már most hisztizni a kisasszony (persze, van kitől tanulnia...). És ilyenkor jön a lélegzetvisszafojtós (de azért az utolsó pillanatban levegőt vevős) hiszti, amikor csak nálam tud (vagy hajlandó) megnyugodni. Egyszóval van akarata is Zsófinak :-).

Tesókapcsolat: Fanni az Isten továbbra is!!! Ebben a hónapban megtörtént az első tényleges együtt játszás is, tehát már "beszélgetnek" egymással (azaz Fanni kérdez, Zsófi meg válaszol - bár nem mindig, és ilyenkor Fanni nagyon mérges ám -, hogy igen).
Zsófi mindenben utánozza Fannit (és igazándiból minket is), hangokban, tettekben, hisztikben, beszédben, tényleg mindenben.
Egyébként pedig egy nagyon huncut lány, minden lehetséges alkalommal huncutkodik, kukucskál, még a szeme sem áll jól.

Egyéb:
- hihetetlen dolgokat képes megcsinálni, pl. egyik nap megjelent a konyhában a poharával félig vízzel, azaz az ebédlőasztalról levette a vizet és odahozta nekem (első alkalommal simán háton locsolta magát :-D, de másodszor már nagyon ügyes volt).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése