Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2012. február 15., szerda

Zsófi 7 hónapos

Bizony ,bizony, eltelt egy újabb hónap...hogy rohan az idő...szokásos összefoglaló jön most Zsófiról:

Súly: 6600 gramm (hivatalos mérés szerint - ami két nappal a hóforduló után volt - 6670 gramm)
Hossz: 68-69 centi
Fogak száma: 0
Ruhaméret: már kimostam és kivasaltam a 74-es ruhácskákat, ma már azt adtam rá és nem nagy, úgyhogy mától 74-es a ruhaméret
Pelusméret: továbbra is 3-as, bár éjjelre lehet, hogy lassan áttérünk a 4-es Pampersre, többet kibír és 7 kilótól jó, méretben már nem igazán nagy

Alvás: egy szóval leírva borzalmas...most már ott tartunk, hogy szinte minden vagy minden második ciklus után felébred éjjel, nappal pedig általában egy-egy ciklust (40-45 percet) alszik. Nem tudom, hogy mitől lehet ez, talán a foga lehet?! De arra is gyanakszom, hogy egy rossz szokás alakult ki, most már ugyanis éjjel csak akkor alszik vissza, ha eszik vagy iszik valamit (víz, tea, tápi). Dentinox ideig-óráig jó, de attól reggelre bedugul az orra, szóval inkább hanyagoljuk. Most elkezdtünk Viburcolt adni, de kipróbáljuk a Chamomilla homeos bogyókat is, hátha az segít.

Evés: ezügyben nem panaszkodhatom, mert a kisasszony szépen rákapott az evésre, imád kanalazni...a technika még nem tökéletes, mert a nyelvét minden falat után kidugja, így némi kajcsi is jön vele, illetve a kezét le kell fogni, mert különben egyből a szájába teszi, úgy meg elég nehéz etetni...szóval nem egyszerű néha, de legalább szépen eszik, 1-1,5 deciket is megeszik egyszerre. Étrendje jelenleg a következő:
éjjel - 100 tápi (végre már cumisüvegből!!! eddig a BEBA HA Sensitive-t ettük, most áttérünk a BEBA HA 2-es, 6 hónaptól ajánlott tápira, reméljük, bírja a gyomra majd)
korareggel - 100-140 tápi, mikor mennyi
tízórai - háromnegyed alma párolva egy keksszel, fél deci tápi
ebéd - kb. egy deci zöldség (ezeket kóstolta már: cukkini, répa, sütőtök, brokkoli, cékla, spenót, krumpli módjával) és utána valamilyen gyümölcs desszertnek (fél mandarin leve, körte, barack, szilva, meggy)
uzsonna - tejpép egy deci vízből, de lassan ezt az adagot is növelnem kell, mert mindig elfogy
vacsora - 140 tápi
lefekvés előtt - 170 tápi (ezt nem mindig issza meg, de nem is csoda...)
A vizet szépen kispohárból issza, na jó, a mennyiség még hagy némi kívánnivalót maga után, de legalább szépen iszik. Széklet minden nap van (sőt, mostanában napi többször is...), Mira vízre nagyon-nagyon ritkán van szükség (talán két-három hetente egyszer).

Beszéd: rengeteget gügyög és nagyon hangosan, kedvenc mondása a dádádádádá, dededede, ádá-ádá-ádá, egyszer volt már nanana is. Úgy tűnik, hogy kezd hallgatni a nevére is, ha szólunk neki, hogy Zsófi, akkor még nem mindig ugyan, de jó találati aránnyal odafordul. Hogy a nevére figyel vagy csak a hangsúlyra vagy egyáltalán csak a hangra, az persze még talány, de mindenesetre érdekes :-).

Mozgás: az evésen kívül e téren történt jelentős előrelépés ebben a hónapban. Zsófi elkezdett hátról hasra forogni mindkét irányba, hasról hátra már próbálkozik, kis segítséggel már ez is alakulgat. Imád hason lenni, így körbe-körbe forog a játékok után, akár két kézzel is utánuk nyúl. A hason repülés kicsit alábbhagyott, amióta próbál előre is kúszni, de ez még nem megy. Hátrafelé halad millimétereket, előrefelé viszont ha a talpához tesszük a kezünket, akkor kúszik szépen...érdekes a technikája, mert szépen felemeli a popsiját és úgy halad, vagy inkább gyűrűzik előre. Egyelőre ez alapján úgy látom, hogy gyorsan négykézlábra fog állni és mászni fog, de majd meglátjuk.

Egyéb: ez a hónap a szeparációs szorongás jegyében telt. Amint kikerültem a látóteréből vagy nem az én kezemben volt, azonnal sírni kezdett és keresett engem vagy kéredzkedett át hozzám. Tegnap volt először, hogy nem sírt számára idegen ember kezében sem, mégpedig a doktornő kezében (pár percig vele volt, amíg nekem ki kellett szaladnom valamiért, így ráadásul nem is látott engem, szóval ez talán-talán jó jel, nem? :D)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése