Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2011. november 15., kedd

Fanni 2,5 éves

Szombaton 11:01-kor Fanni két és fél éves lett, így gondoltam róla is írok egy rövid összefoglalót.

Adatok: 14,7 kiló, 98 centi, 19 foga van, 6-os pelust hord és még 98-as ruhákat, de a nadrágok már kezdenek rövidek lenni, lassan ideje ismét ruhatárat cserélni :) Cumik száma még mindig három.

Alvás: nappal továbbra is egyet alszik ebéd után, általában 2-2,5 órát van az ágyában, de hogy ebből mennyit alszik ténylegesen, az rejtély. Éjszaka kb. 11 órát van az ágyában, de ennyit biztosan nem alszik, esténként néha még be kell menni hozzá vizet inni, de éjszaka is átlagban egyszer kér vizet. Ezek után nem csoda, hogy a hatos pelus sem bírja el azt a pisimennyiséget, amit termel :S

Evés: ezen a téren sajnos elég válogatós, a zöldség-gyümölcs alig vagy nem csúszik. Ebben az is közrejátszik most, hogy mivel szoptatok, ezért én is csak mértékkel eszem ezeket, mert Zsófi gyomra sokmindent nem bír. Azért reménykedem még, hogy azért idővel ez is rendeződni fog. Átlagos menü:
Reggeli - egy pohár tej, majd joghurt és gaponapehely vagy jó reggelt keksz
Tízórai - vagy van (túró rudi), vagy nincs
Ebéd - amit mi eszünk
Uzsonna - gyümölcs (most épp csak a körte csúszik), de ezt is csak játék közben, ha én adom
Vacsora - amit mi eszünk (általában hideg), majd egy pohár tej lefekvés előtt
Zsófi születésével az evés egyébként ismét etetéssé fajult, legalábbis ha azt akarom, hogy mennyiséget is elfogyasszon, ne csak kóstolgasson. Türelem kérdése, de reméljük most már lassan ez is elmúlik.

Mozgás: az ugrálás továbbra is nagy kedvenc, egész nap ugrabugrál, sokszor el is fárad ebben, szerencsére. Szeptemberben rákapott a motorozásra a piros motorral, de lassan már ezt is kinőtte...most már szinte minden séta motorozás egyben. Egyre bátrabb már a mozgás tekintetében, most már oda kell figyelni arra, hogy mit csinál, mert néha átesik a ló túloldalára...engem néha nagyon megijeszt, hogy leesik, de aztán végül mégsem, úgy tűnik, ismeri a határait (azért veszélyes dolgokat nem csinál, de valahogy eddig nem szoktunk hozzá ehhez a vakmerőséghez...fiús szülőknél gondolom ez alap). Kisszékről kanapéra ugrál, kisszékről a földre ugrik, fotelre a karfán keresztül mászik fel és vissza stb.

Beszéd: már kétévesen is gyönyörűen beszélt, már akkor is lehetett vele beszélgetni, de utána Zsófi születésével jött egy halandzsa-korszak, amikor ha nem velünk beszélt, akkor halandzsázott (játék közben, a dalokat is halandzsázta stb.). Most szerencsére ez elmúlt, cserébe beléptünk a Miért? és a Milyen? korszakba, amikor is kérdések láncolatát képes feltenni. És ez még csak a kezdet, egyelőre 4-5 kérdésig jut még csak általában, de ami késik, nem múlik...A mondókák, gyerekdalok nagy részét a halandzsázás miatt elfelejtette, most újra kell tanulnia őket, de azért szerencsére könnyen visszajönnek.
A beszéde egyébként nyelvtanilag többnyire helyes, helyesen használja a személyeket és az igeidőket, néha egy-egy ragozás gondot okoz (megrögzötten: alvás - aludás, alszás, fekvés - fekszés), jelenleg a felszólító móddal küzd (a t végű igék vége s helyett konzekvensen tj lesz, pl. fut helyett futj, és ezt olyan érdekesen ejti), hiába, nem könnyű a magyar nyelv és nagyon sok helyen nem logikus, de az ember csak ilyenkor döbben rá, hogy mennyire.
Nagy kedvencek most a dalok és a nyelvtörők. Az előbbieket már ő is kezdi velünk (vagy a cd-vel) együtt énekelni, az utóbbiakat pedig szereti újra és újra meghallgatni és kezdi megtanulni is azokat.
Dúl az "akarok" korszak is néhány hónapja, mindent akarok vagy kell és nem szeretném vagy kérem, erről próbáljuk leszoktatni, több-kevesebb sikerrel.
A betűk felét már ismeri és 20-ig számol, illetve 20-ig felismeri a számokat (ha épp olyan kedve van).
Rengeteg aranyos dolgot mond, ezeket folyamatosan írogatom ide a blogra, de lassan össze kell gyűjtsem egy helyre a gyerekszájakat, hogy megőrizzük az utókornak is egyben.

Hiszti: hisztikorszak elég hullámzó, szerencsére azok a nagyon nagy hisztik nagyon ritkák, apróságokon alakulnak ki a hisztik, de ezek általában kezelhetők (ma reggel pl. azon, hogy a méhecskés karikákat a dobozából akarja enni, nem a tányérból :D).
Szobatisztaság: ezen a téren semmi változás nem történt, a bili és a wc-szűkítő is egyelőre még pihenőben, hallani sem akar róluk. Addig szerintem biztosan nem lesz változás, amíg a nagydolgát csak állva tudja megejteni...

Önállóság: ez elég ellentmondásos, vannak fellángolások, amikor mindent egyedül szeretne csinálni és kéri, hogy tanítsuk meg (pl. be is pelenkázná magát :D), olyan dolgokat viszont, amiket már simán tudna egyedül csinálni, nem akar (pl. most épp az evés). Amiben viszont nagyon sokat fejlődött, az az önálló játék, hosszú ideig (akár egy óráig is) képes elfoglalni magát valamivel, ami nekem nagy könnyebbség most Zsófi mellett. Persze ha fontos dolgom lenne (Zsófi nyűgös, ebédhez készülődnék stb.), akkor azonnal ott terem, hogy játsszunk :).

Kedvenc időtöltés:
- birkózás az apjával, de ha épp nincs itthon, akkor én is jó vagyok :)
- babázás, most már igazán elkezdett babázni, eteti őket, babusgatja, beszélget velük és a nevükben, teszi-veszi, utaztatja stb.
- puzzle és a hétvégén Tündétől kapott matricás kirakó továbbra is sláger
- társasjáték, mindegy, hogy saját készítésű vagy a nemrég kapott Trópusi kert, mindegyikkel szeret játszani, ezzel legalább a türelme is nő
- egyre inkább kezd rákapni a türelmet igénylő játékokra (ld. fent puzzle, társas), aminek nagyon örülök, mert így legalább egy játékkal hosszabb ideig eljátszik. Ez főleg azóta van, amióta a játékok játéktárolókba kerültek, így egyszerre nem sok játék van elöl.
- továbbra is kedvencek és mindent ütnek a könyvek, már egy-két oldalas mesét is végighallgat és valószínűleg tudja is követni az eseményeket, figyel a mesérek, mert néha közbekérdezek és tud válaszolni az egyszerűbb kérdésekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése