Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2013. január 21., hétfő

Zsófi másfél éves lett

Igaz, már több mint egy hete...íme egy kis szösszenet a kisasszonyról:

Súly: 9,8 kiló (védőnéni meg is dícsért az e havi 400 grammos hízásért :-))
Magasság: kb. 79 centi
Fogak száma: 12
Pelusméret: 4-5, márkafüggő
Ruhaméret: 80-86, de már inkább 86 (azaz most kezdi hordani az egyévesekre való ruhákat :-))
Cipőméret: 20

Alvás: szerencsére ez nagyon jól alakul, este fél 9-től alszik reggel fél 8-ig, akkor ébresztem hétköznap, de hétvégén is akörül ébred. Délután ebéd után, kb. fél 1-1 között fekszik le és sokszor fél 3-3 között megyek ébreszteni, de igazándiból akkor már sosem alszik, csak szép csöndben nézelődik az ágyában. Hogy ténylegesen mennyit alhat, nem tudom, de gondolom 1-másfél óránál többet nem igazán. Az elalvás szépen egyedül történik, este még megissza a másfél deci tápit (még mindig tejmentes), utána alvás.

Evés: nagyon jó étvágya van, sokmindent és sokat képes enni. Szereti a főzelékeket, de a natúr párolt zöldséget nem. Szereti a gyümölcsöket is, szépen eszik almát, de a nagy kedvenc a mandarin és a banán, amit most a kiütések miatt hanyagolunk. Reggel megissza a két deci tápit, a végét már tányérból eszi meg nyuszis golyókkal. Egy időben néha még joghurtot is evett, most azt is hanyagoljuk. Ebédre leves, második szépen fogy, majd uzsira gyümölcs és valami keksz vagy kölesgolyó vagy süti, ha épp van itthon. Vacsira pedig vagy hideg vagy tejpép és valami kis hideg vagy ha főzök, akkor az. Lefekvés előtt pedig újabb másfél deci tápi. Na így néz ki az étrendünk :-).

Beszéd: ezen továbbra sem győzünk csodálkozni, hiszen még csak másfél éves. 2-3 szavas mondatokat mond, mindent ismétel és rengeteg dolgot mond. Az utóbbi időben tettem már fel szösszeneteket tőle, de hamarosan jön egy újabb adag :-). A múlt és jelen időt helyesen használja, néha a jövő időt is halljuk tőle (főleg, ha előtte mi használjuk, akkor a következő mondatába ő is beleszövi). Az egyes szám első személyt is a legtöbb esetben ügyesen használja (ez ugye Fanninál nagyon későn alakult ki, ezért nekünk ez még szokatlan :-)), néha azért egyes szám második személlyel keveri. A következő ragokat is ismeri és helyesen alkalmazza: -nak, -nek, -val, -vel, -ba, -be, -hoz, -hez, -höz, -t, -ra, -re (most ennyi jutott eszembe, de ami érdekes, hogy a -tól helyett a -nak-ot használja, pl. mindig azt mondja, hogy a pizsamát a télapónak kapta :-)).
Színek, számok tekintetében még vegyes a kép, 5-6-ig elszámol egyedül, majd ezután jön a kilenc és a tíz :-). Színek közül a kéket ismeri, mindenre azt mondja, hogy kék vagy színű :-).

Mozgás: ebben kb. az átlagos fejlődést produkálja, szépen megy (volt egy lábujjhegyezős időszak, amikor sokat esett, de amióta hintázunk, már nem lábujjhegyezik és már nem is esik állandóan :-)), sőt, már szalad, Fannival sokat kergetőznek, versenyeznek. Közben gyakorolja az ugrálást, illetve tanulgatja, már kis híján sikerül is, csak az egyik lábának a hegye ér még le. Ebben jó tanítómestere van Fanni személyében. Mindenre felmászik, szépen motorozik, igaz, ezt most nem igazán van lehetősége gyakorolni.

Finommotoros mozgások: kézügyességét nagyon jónak látom, már kezdi ügyesen összeépíteni a legokat, tegnap építőkockákat próbált egymásra állítani, a legújabb kedvenc pedig a rajzolás, mindig, mindenhol, mindennel!!! A formabedobók még nem igazán érdeklik, max. két-három darab erejéig, de múlt héten egyedül leült és a karikatoronnyal bíbelődött legalább 10-15 percig, próbálta helyes sorrendben felpakolni a karikákat, inkább több, mint kevesebb sikerrel :-).

Egyéb: nagyon bújós, nagyon ölelgetős, mindenkit megszeretget, de legfőképp Fannit. Fanni továbbra is a követendő példa a szemében, állandóan azt nézi, mit csinál és ő is utánozza. Sokat játsszanak együtt (persze veszekszenek is, de egyelőre még kis butaságokon), sokat mókáznak, hancúroznak, bírkóznak, ölelgetik egymást, mi meg olvadozva nézzük őket :-).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése