Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2012. július 17., kedd

Zsófi egy éves lett...

...és ezzel babából kislánnyá avanzsált...de nemcsak a kora miatt, hanem a viselkedése alapján is nevezhetjük már kislánynak :-). Íme egy rövid (hosszabb :-D) összefoglaló a kisasszonyról:

Súly: 8,13 kiló
Magasság: 73 centi (most már nyugodtan hívhatjuk magasságnak, lévén hogy áll a baba, áll)
Fogak száma: 5
Pelus méret: 4
Ruhaméret: 74-80


Alvás: alvásügyileg elég változó a helyzet, az éjszakákat többnyire hajnalig végigalussza (kivéve ha beteg, vagy fáj a pocija, vagy idegen helyen van, mert ilyenkor éjfél környékén is ébred és csak tápival lehet visszaaltatni), de néha csak reggel ébred farkaséhesen. Hajnalban általában eszik másfél deci tápit és alszik tovább akár reggel 8-ig is (este 8-fél9-től). Nappal általában már egyszer alszik, 1,5-2,5 órát, de ha csak 1,5 órát alszik, akkor az este nem könnyű vele, mert már nyűgös, de 5 körül már nem akar még egy rövidet aludni.

Evés: ezen a téren jelentős előrelépés történt az elmúlt hónapban, illetve eléggé hektikus is volt az elmúlt hónap. Volt időszak, amikor csak a bébikaját ette meg, volt olyan, amikor csak tápit evett szinte egész nap, némi gyümölccsel és tejpéppel fűszerezve. Jelenleg ott tartunk, hogy nagyjából azt eszik ebédre, amit mi, darabosan, persze azért még a tejtermékek (tejföl, tej, tejszín) nélkül, uzsonnára darabosan eszik gyümit, most nagy kedvenc a sárgabarack és a görögdinnye.
Annyi mindent összekóstolt már mostanság, hogy azt már nem is tudom leírni, hogy ebben a hónapban milyen újdonságokat evett...az biztos, hogy szereti a saját készítésű főziket mint a krumplifőzelék, zöldbabpörkölt, rakott zöldbab, kelkáposztafőzelék és imádja a bolognai spagettit némi sajttal megspékelve :-).
Leírom azt is, hogy mit is eszik egy nap:
  • reggeli: 2 deci tápi, ami még mindig a BEBA HA2-es tápszer...próbáltunk átállni a normál 3-as tápira, de azt Zsófi úgy tűnik, még nem bírja, kiütéses lett tőle...ezután még csipeget vajas kenyeret, reszelt sajtot, babapudingot vagy esetleg kis joghurtot, épp milyen kedve és kedvem van,
  • tízórai: vagy van, vagy nincs, attól függ, mikor van reggeli, ha van, akkor gyümölcs, buláta,
  • ebéd: főzelék darabosan, de még nem nagy adagban, egyelőre még szokja a gyomra a darabos ételt, desszertnek néha buláta vagy babapiskóta...ha nem kér semmit ebédre, akkor kap alvás előtt 1,5-2 deci tápit,
  • uzsonna: gyümölcs darabosan (vagy gyümölcspüré bébiétel - friss gyümiből nem eszi meg -, de azt már egy hete nem kapott) és buláta,
  • vacsora: 1,5-2 deci tejpép (ebből csak és kizárólag a Milupa 4 hós vaníliás tejpépet hajlandó megenni) és esetleg a mi vacsinkból kis csipegetés,
  • lefekvés előtt: 1,5 deci tápi,
  • hajnalban: 1,5 deci tápi.
Ami az ivást illeti, szerencsére ő is vízivó, nem igazán szeret mást inni (igaz, nem is nagyon kap mást :-)), mindezt pedig már ügyesen issza segítséggel pohárból.

Nagymotoros mozgások: Zsófi már mindenhol egy kézzel kapaszkodva feláll, bútorok mellett lépeget, kézenfogva sétál, de ha egyik kezébe játékot adunk, akkor egy kézzel vezetve is sétál (egyébként ha csak egyik kezét fogjuk, akkor megáll és kapaszkodót keres vagy leül).
Néha egy-egy pillanatra megáll kapaszkodás nélkül, de ez nagyon ritka, mert erre valahogy mindig figyel...ritkán feledkezik meg magáról :-).
Ami a sétálást illeti: eddig mi irányítottunk, oda sétáltunk, ahová mi akartunk, de néhány napja Zsófi rájött, hogy ezt bizony ő is tudja irányítani, így sokszor megáll és másfelé menne, mint amerre mi akarunk...erős akaratú a kisasszony, ez már most látszik.
A kis nyuszis motoron (amit Tata jóvoltából nagyobb kerekek hajtanak) már egész ügyesen halad akár egy métert is előre (a kis kerekekkel az volt a baj, meglepő módon, hogy már kicsi volt neki és kitolta maga alól :-D).
Még mindig szeret labdázni, de már nemcsak dobálni szereti, hanem rúgni is :-).

Finommotoros mozgások: ujjacskáival továbbra is nagyon ügyes, ha egy játékot megmutatunk neki, hogy azzal hogyan is kellene játszani, azonnal ő is kipróbálja...így pl. a karikatoronyra visszapakolja a helyes sorrendben a kezébe adott karikákat, a formabedobóba próbálja visszadobni a formákat. Alapvetően pedig mindig mindenhol pakol (illetve pakolna, ha hagynánk), de ami érdekes és számomra Fanni után szokatlan, hogy a kipakolt dolgokat szépen vissza is teszi a helyére (vagy legalábbis megpróbálja) :-).
Továbbra is ügyesen pápázik és tapsol, puszit dob,

Beszéd: nemrég összefoglaltam, hogy ezen a téren hol is jár Zsófi, ezt itt találjátok: http://www.fannizsofi.blogspot.hu/2012/07/zsofi-beszed.html
Itt most inkább csak kiegészíteném az azóta történtekkel: nagyon sok mindent próbál utánozni, néha még tisztán is kiejt szavakat, máskor csak mozog a szája, ahogy próbálkozik valamivel, de hang nem jön ki rajta :-).
A fenti linken leírt 8 szón kívül újabbak is vannak, amiket már szépen használ:
- tepe, azaz cipő,
- tessé, azaz tessék,
- kökö, azaz köszönöm,
- hamm.
Általában tudja, hogy csinál a kutya és a cica, bár nem mindig mondja meg :-).
Tehát végülis elmondhatjuk, hogy kb. 10-12 szót mond Zsófi egyévesen (azért nem írtam 12-t, mert 1-2-t az utóbbi napokban tanult vagy azóta használ, azaz az egyéves szülinapja után).
A rövidebb utasításokat (főleg, ha azt valamilyen gesztus is kíséri) teljesíti, pl. dob ide a labdát, nyomd meg a gombot, gyere ide. Mutogatással viszont remekül megérteti magát :-).

Egyéb, mindenféle ömlesztve, ahogy eszembe jut: továbbra is jókedvű, folyton mosolygó, nyugodt természetű baba, illetve most már kislány, aki az utcán bárkire rámosolyog. Nem ijed meg a hangos zajoktól, kutyaugatástól, idegenektől. Gyönyörűen eljátszik egyedül, ügyesen elfoglalja magát, most már egyre inkább érdeklik őt is a könyvek, képes egy kupac könyv tetején ücsörögni és könyvet lapozgatni, közben pedig a mutatóujjával bökdösni a könyv lapjait (hiszen mi is így szoktuk, nem? :-)).
Ha Fannit meglátja, azonnal ugrálni kezd ültében és füléig ér a szája, jókat hancúroznak együtt, de nagyon oda kell rájuk figyelni, mert Fanni ügyesen szeretgeti Zsófit, Zsófi pedig cserébe üt, rúg, harap!!! Igen, harap, egyszer megharapta Fanni ujját!!!!! Ezért aztán most igyekszem őt tanítgatni, hogy nem ütünk, hanem simogatunk (ez már egészen szépen megy), meg nem harapunk...de hát majd idővel talán...
Fannival az együtt játék még nem igazán működik, mert ahogy Zsófi közelít a játszó Fanni felé, Fanni azonnal éktelen kiabálásban és hisztiben tör ki, hogy Zsófi ne gyere ide, Anya, vidd el innen Zsófit, el akarja venni a játékomat, el akarja tépni a könyvet, szét akarja rombolni, amit építettem stb. Szóval most épp nem könnyű velük, de hát ez most egy ilyen időszak, még szeparálni kell őket kicsit...szerencsére Zsófi egy sétára bármikor kapható :-).
Még néhány szó a hisztikről és az anyásságról: kisebb hisztik már most vannak ám (nem hiába, gyorsan tanul, látja Fannitól, mit kell csinálni, ha valami nem tetszik :-)), ha valami nem úgy van, ahogy szeretné...mi lesz később?! Egy biztos, erős akaratú a kisasszony, már most :-). Anyásság pedig időszakos...sokkal bújósabb, mint Fanni volt anno, az biztos, de idegenekkel vagy régen látott emberekkel sokkal barátságosabb, mint a nővére (anno és most is).

Végezetül íme egy videó Zsófi első évéről, két részletben:

Első rész: http://youtu.be/2dlp8jrlMHI
Második rész: http://youtu.be/qU5L0rn9TNY

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése