Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2013. május 12., vasárnap

Zsófi 22 hónapos lett

Súly: 10,9 kiló
Magasság: 85 centi
Fogak száma: 12
Ruhaméret: 86
Pelus méret: 5
Cipőméret: 21

Alvás: alapesetben nagyon jó alvó, átalussza az éjszakát (ha épp nem beteg, de ha lázas, akkor is alszik, szemben Fannival, aki ettől felpörög és dumagép lesz). Ha éjjel felébred, akkor nem kér inni, mint Fanni, hanem csak meg kell nyugtatni és már alszik is tovább. Emiatt gyakran szinte száraz a pelusa reggelre :-). A nappali alvásai is rendeződtek, 1,5-2 órát alszik ebéd után, de (egyelőre még ismeretlen okból) általában nyűgösen, sírva ébred.

Evés: annak ellenére, hogy jól eszik (mármint Fannihoz képest), most kezd válogatós lenni. Ez valószínűleg korosztályos is, plusz Fannitól is látja, illetve a sok betegség is lehet az oka. A zöldségekért, gyümölcsökért ő sem igazán rajong, de szívesen megkóstol dolgokat. Jelenleg már nem tartjuk a tej- és tojásmentes diétát és kopp-kopp-kopp, egyelőre nincsenek kiütések (pontosabban amikor épp valamilyen vírust kap el, akkor néhány kiütés jelentkezik, de az allergológus doktornő szerint ez normális). Még mindig tejmentes tápszert iszik, de az esti tejpép (Sinlac) már csak nagyon ritkán szerepel az étrendjében, főleg betegségek idején, amikor nem igazán akar enni. Tejet két éves koráig még nem kap (ételbe belefőzve kap már, de tisztán inni még nem).

Nagymotoros mozgások: ebben teljesen átlagos, korának megfelelő, mindig minden sietős, szalad, ugrál és emiatt sokat esik. Motorozik és ismerkedik már a pedálokkal is, hajtani persze még nem tudja. Kétlábbal ügyesen ugrik.

Finommotoros mozgások: ezekben viszont nagyon ügyes, pontosan fog két ujjal, ügyesen pötyizik, szépen rajzol, szépen fogja (nagyjából) a ceruzát, a kis gyöngyökkel játszik (egyedül még nem tudja fűzni, de ha én fogom a madzagot, akkor arra ráfűzi). Szeret festeni, gyurmázni, kirakózni.

Beszéd: korához képest nagyon szépen beszél, mondatokban, mindent elmond, amit szeretne, már kezd udvarias is lenni (kérem szépen, léccives, köszönöm, sziasztok). Lényegében az r hangon kívül minden hangot tisztán ejt. Sok szót még nem mond helyesen (pl. memézem=megnézem). Illetve mostanság kezd kicsit kevésbé tisztán beszélni, ami annak tulajdonítható, hogy túl sok mindent akar mondani és nem mindig sikerül ezt szavakkal is lekövetnie.

Testvéri szeretet: imádja a nővérét, sőt mi több, mindig mindenben utánozza őt. Szalad utána, ugrál vele, utánozza a beszédét (ebből vannak ám konfliktusok, pl. Fanni azt mondja, hogy ez az én kirakóm, erre Zsófi is utánozza, hogy ez az én kirakóm, és már kezdődik is a veszekedés, hogy nem, az enyém, nem, az enyém :-)). Sokat játszik együtt Fannival, sőt, néha már ő maga kezdeményezi a játékot.

Szobatisztaság: ezen a téren nem igazán állunk sehogy, de nem is erőltetjük. Ami egyelőre tendencia, hogy reggelre szinte száraz a pelusa, de akkor nem akar bilire vagy wc-re ülni. Ha viszont szóba kerül a pisilés, ő is azonnal wc-re akar menni, rá kell ültetni, de eredmény nincs. Szóval már tudja, hogy mire is való az, de testileg még nem érett rá. Többször előfordult már, hogy este pancsinál a kádba való beszállásra várakozás közben a földre pisilt, de bilibe nem akar (illetve volt már, hogy néhány csepp oda is jutott).

Hisztik már nála is kezdődnek, bár egyelőre még nagyon jól kezelhetőek. De már előfordult utcán hiszti, nem is egyszer, úgyhogy vele is elkezdtük a büntiszobázást. Ami meglepő, hogy amíg Fanninál az első 1-2 alkalom közelharccá fajult, hogy ott maradjon a büntihelyen, addig Zsófinak eszébe sem jutott elhagyni azt, hiszen látta Fannitól, hogy hogy is működik ez. Úgy tűnik, hogy érti is talán, hogy ez az egész miről is szól és egyelőre hatásos is.

Természet: alapvetően nyugodt természetű, vidám, szeretettel teli kislány, mindig mosolyog, bújik, de ha kell, hisztizni is tud.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése