Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2013. május 12., vasárnap

Fanni 4 éves lett

Fanni ma ünnepli 4. szülinapját, mi pedig már két hete ünnepeljük őt, először szűk családi körben, majd nagyobb családi körben, most pénteken az oviban és ma lett volna a szülinapi zsúr, amit Zsófi hirtelen jött betegsége miatt tegnap délután el kellett halasztanunk, de azért ma is lett így torta. Ha jól számolom, akkor már 4 tortánál járunk, ugye? És még mindig ott van a jövő hétre elnapolt zsúr :-).

Először íme néhány szó Fanniról, a már megszokott formában:

Súly: 18 kiló
Magasság: 111 centi
Ruhaméret: 110-116
Cipőméret: 25-26

Alvás: az éjszakákat (ha nem beteg) átalussza, pisilni is nagyon ritkán kel fel, szépen tartja reggelig. Nappal többnyire még 1-3 órát alszik, de kicsit mindenképpen pihen. Néha persze vannak harcok és kompromisszumok, de ezek kivételes alkalmak.

Evés: még mindig elég válogatós, de azért javult a helyzet, hajlandó új dolgokat is megkóstolni és már szereti a húst, nem kell belekönyörögni azt.

Mozgás: mozgása átlagos, egyensúlyérzéke jónak mondható, egy lábon ügyesen ugrál, indiánugrásban közlekedik, magasra és előre is nagyot ugrik páros lábbal, még mindig szeret motorozni, bár kezd ráérezni a bringázásra is. Ez utóbbi azonban még nem hozza igazán lázba. Imád szaladgálni, ugrabugrálni, hullahoppkarikázni (legalábbis próbálkozik).

Beszéd: szépen beszél, nincs beszédhibája, az r betűt is szépen, tisztán mondja. Továbbra is sokat beszél, alig lehet szóhoz jutni mellette :-). Persze sokat utánozza Zsófit vagy valamely ovis társát, így selypít, tőmondatokban beszél stb., de ezek csak átmeneti dolgok, szerencsére :-).

Testvéri szeretet: nagyon szereti Zsófit, sokat ölelgeti, sokat emlegeti, sokat gondol rá, ha beteg, aggódik érte. Persze azért sokszor veszekszik vele, mérges, ha Zsófi nem adja oda a játékát, de hihetetlen, hogy milyen szépen tudnak együtt játszani. Ez már tényleges együtt játék, Fanni segít Zsófinak a kirakóban, ha ovisat játszik/játszunk, Zsófi is csatlakozik (és erre még Fanni meg is kéri), együtt főznek, könyvet néznek stb.

Szobatisztaság: erről nem is írnék ezután többet (most is csak azért, mert a 4 éves védőnős kérdőívben is szerepelt még), nincsenek balesetek (talán egy vagy kettő fordult elő a pelusról való teljes leszokás óta), a pisilést már teljesen egyedül intézi (éjjel persze nem, akkor azért sötét van és kóvályogna a wc-ig).

Hisztik még mindig vannak, de kezelhetőek, sokszor meg lehet vele beszélni vagy kompromisszumot kötni, néha pedig a büntiszobára van szükség, de az hat is.

Természet: alapvetően barátságos, kedves, nagyon őszinte lány, aki viszont nem túl könnyen barátkozik, nem a társaság közepe. Idegen helyen  visszahúzódó, hozzám bújik vagy egyedül játszik (pl. könyvet olvas), de ha hozzánk jön valaki, akkor is többnyire így viselkedik. Ismerősökkel, barátaival viszont kis idő után feloldódik és már együtt játszik velük. Nagyon fotogén, ezt az oviban is többen megjegyezték, de a fotók alapján is ez látszik. Alapvetően türelmetlen, de ha valami érdekli, akkor ahhoz van türelme és arra rászánja az időt is (pl. 100-as pontösszekötők, 48-as kirakók).

Értelem: számokat, betűket ismeri, felismeri és leírja, pontosabban a betűk nagy részét leírja, és néhány szót is egyedül leír (FANNI, APA, ANYA, MAMA, PAPA, TATA). Ha diktálok egy szót, akkor azt is általában le tudja írni. Valójában ezt abszolút nem erőltetjük (mit fog akkor csinálni az iskolában?!), de az oviban látta másoktól, így őt is érdekelni kezdte az írás. Azért a kétjegyű betűket még nem ismeri fel :-). A számokkal is nagyon nagy barátságban van, az egy- és kétjegyű számokat felsimeri, most épp a háromjegyűeket gyakorolja. Leírni az egyszámjegyűeket tudja és akarja. Az alapvető római számokkal is ismerkedik már (10-ig). 10-ig az összeadások és kivonások is érdeklik és az ujjai segítségével meg is tudja ezeket oldani. Imádja a foglalkoztatókat, benne betűkkel, számokkal, labirintusokkal, vonalkövetőkkel, pontösszekötőkkel. Most amúgy is nagy kedvencek a pontösszekötők, már a 100-asok is szépen, türelmesen összeköti. Imád kirakózni, a 48-asokat már ügyesen kirakja. Nagy kedvencek még a tollak és a filcek, de ügyes a festékkel és a gyurmával is.

Most pedig íme egy kis beszámoló és néhány fotó a szülinapi ünneplésekről és a tortákról:
Először ugye szűk családi körben ünnepeltünk, a fő ajándék egy gyerek fotógép volt, ugyanis legújabb hobbija (ami a fentiekből kimaradt) a fotózás. Főleg Zsófit szereti fotózni (aki persze ebben partner is, szerencsére), de sokszor fotóz tájképet, szobát, szobarészletet is. A fotógépen pedig van 3 játék is, amelyekkel előszeretettel játszik is, ezért kicsit korlátozva is lett a használata :-).




Május elsején tartottuk meg többek között Fanni szülinapját nagyobb családi körben is:


Múlt péntek: ovis ünneplés, ahol Armitól még virágot is kapott :-)



 
 

És végül most vasárnap lett volna szülinapi zsúr a kis ovis barátainak, de Zsófi betegsége miatt el kellett egy héttel halasztanunk. A torta már félkész állapotban volt, amikor Zsófi belázasodott, így végül a mai nagy nap (a tényleges szülinap) sem múlhatott el torta nélkül :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése