Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2012. szeptember 11., kedd

Zsófi 14 hónapos...

...lesz holnap, de most volt egy kis időm írni róla, szóval íme az e havi összefoglaló:

Súly: 8,5 kg
Hossz: ezt most nem mértük
Fogak száma: 9
Ruhaméret: 80
Pelusméret: 4

Evés: kopp-kopp-kopp, de jelenleg ezzel nincs gond, szépen eszik Zsófi, zöldséget, gyümölcsöt egyaránt!!! Reggel és este még iszik tápit (max 2 decit), de éjjel már nem eszik (max. hajnalban, 5-6 körül, ha akkor ébred). Szépen eszik már darabosakat, de ebből kisebb mennyiség fogy. Ebben a hónapban valami allergia jelentkezett nála, amiről írtam is. A csúnya kiütések szépen elmúltak, de sajnos azóta néhány naponként vissza-visszatérnek (5 csepp Zyrtec hatására szerencsére visszahúzódnak). Az okot még nem sikerült egyértelműen megtalálni, még kísérletezünk...

Alvás: ezen a téren is jó hírekkel szolgálhatok, legalábbis átmenetileg, mert mint tudjuk, a gyerekeknél nincs állandóság, mindig minden változik :-). Az elmúlt 5 éjszaka nagyon jó volt, ebből négy átaludt éjszaka volt, a legutóbbin egyszer ébredt Zsófi, de szépen vissza is aludt. Néha még felsír azért éjjel, de nem kell bemenni hozzá, ügyesen alszik tovább. Napközben többnyire egyet alszik, 1,5-2 órát, de néha este 5-6 között alszik még egyet.

Nagymotoros mozgás: a hónap nagy részében kézenfogva sétálás volt a jellemző, de 3 napja tényleg elindult a kisasszony, egyedül rója a kilométereket (szó szerint, mert annyit jár, hogy az már biztosan kilométerekben mérhető :-)). Szépen tologat már maga előtt dolgokat (bébitaxi, babakocsi), mindezt persze ütközésig, akkor lecsücsül és megvárja, hogy megfordítsam a babakocsit. Ma a motorozás is elindult, lassan erre is rákap majd. A járással párhuzamosan a mászás alábbhagyott, de a mászás helyett a már tökélyre fejlesztett fenéken csúszást űzi. Ja, és imád táncolni!!!!!

Finommotoros mozgás: ami a játékait illeti, kezdik érdekelni a formabedobók és kézügyességet igénylő játékok, ráadásul meglepően ügyes bennük. A kezével/ujjaival nemcsak nyom, húz, hanem már tekerni is tud.

Beszéd: ebben is sokat fejlődött ebben a hónapban, szinte mindent ismétel (nagyon cuki ilyenkor) és nemcsak az első szótagokat (mint anno Fanni), hanem a teljes szavakat megpróbálja kimondani, aztán vagy sikerül, vagy nem. A tudatosan használt szavak száma meghaladja az 50-et és sokmindent megért már, egyszerűbb utasításokat már teljesít is. A "nem szabad"-ra többnyire hallgat, de azért nem mindig, szükség van néha a figyelemelterelésre. Nemcsak a "nem"-et, hanem az "igen"-t is meglepően sokszor használja (főleg, ha kajáról van szó, azaz ha megkérdezem, hogy kér-e tejecskét, ebédelünk-e stb.).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése