Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2012. május 21., hétfő

Fanni három éves lett

Ez alkalomból pedig íme egy rövid (na jó, inkább hosszú :-)) összefoglaló a nagylányról:

Magasság: 102 centi (ez magasan a kortársai feletti magasság)
Súly: kb. 15,5 kiló
Ruhaméret: 104 (rövidnadrágban 98, trikóban 110)
Pelus: nincs
Fogak száma: 20
(Ez utóbbi két kategória csak a megszokás miatt került ide :-D)

Evés: nem egy jó evő a kisasszony, de egy kis desszerttel mindig rá lehet beszélni a főétel megevésére. A gyümölcsöt, zöldséget nem igazán szívleli. Nagy vízivó, de most kezd rákapni a gyümölcslevekre, amiből a 2 decis dobozos szívószálas leveleket szereti és a körte-almalevet és az alma-meggylevet, ez az abszolút kedvenc.

Alvás: többnyire átalussza az éjszakát, néha ébred és odarendel minket mondvacsinált okokkal...úgymint kér vizet és ki kell fújni az orrát és kitakarózott...vagy pisilni kell...vagy nem jó helyen van a keze :-S...vagy csak nyöszörög félálomban...szerencsére az óvoda miatti éjjeli ébredéseken lassan túl vagyunk és ezt most le is kopogom, kopp-kopp-kopp.
Általában este 9 körül alszik el és reggel fél 7 - 7 -kor keltem hétköznap, hétvégén alhatna tovább, akkor bezzeg kukorékol magától 7-kor...napközben az ovi kezdete óta nagyon jól alszik, akár 2-3 órát is szundít (legkésőbb 4-kor azért ébresztem, de addig fel szokott ébredni...).

Szobatisztaság: február elején (azaz két év 8,5 hósan) egy nap alatt leszokott nappalra a pelusról, majd még ugyanazon a héten a nappali alvásra is lekerült a pelus. Egy hónapon belül pedig az éjjeli pelus is lekerült, azóta nincs baleset sem :-). Jelenleg még mindig bilizik, de az oviban már a kisvécét használja.

Beszéd: mindent mond, mindent kérdez és be nem áll a szája...néha azonban kiderül, hogy még nem tud mindent helyesen. A legújabb felfedezésünk, hogy a személyes névmásokat nem mindig jól használja (neki helyett őnek, rám helyett engemre stb.).

Értelem: A betűket szinte mindet ismeri, néhány kétbetűset is, most írni akarja őket...a számokkal is barátságban van, kb. 200-ig elszámol (a csúcs 180 volt, eddig bírta türelemmel, de ennek már két hónapja is van), 20-ig felismeri őket (számösszekötőkben tovább is, most kezdi nem érzésre összekötni a pontokat, hanem figyeli a számokat és úgy). A héten egyszer meglepett azzal, hogy felismerte a 114-est (elvileg összerakhatja, hiszen a 14-et felismeri, azt meg tudja, hogy ha három szám van, akkor az első a száz), sajnos arra már nem emlékszem, hogy előtte mondtam-e neki, hogy az a 114-es vagy sem...én úgy emlékszem, hogy nem, de azért fura, hogy felismerte, egy órával utána már nem ment.
Az egyszerűbb formákat ismeri (kör, négyzet, háromszög), színekkel sincsenek problémái.
Már érdeklik a fejlesztő könyvek, amikben egyszerű feladványok vannak (pl. egyszerű labirintus, képrészletek felismerése, egyforma formák vagy árnyékok megkeresése, pontösszekötők stb.).

Hisztik: még mindig vannak és ezt inkább nem is ragozom tovább...

Nagymotoros mozgások: jön, megy, fut, szalad, lépcsőzik, ugrál, táncol, motorozik (bár ez nem egy kedvenc mozgásforma, az óvodában kezdi megszeretni és itthon is egyre többször ráül), egy pillanatra meg nem áll. Most tanul egy lábon állni és ugrálni (már egész ügyesen megy ez is), biciklizni (még a tekerés nem az igazi és dőlingél, ezért csak módjával űzi ezt, pár méter erejéig), labdázni (dobni, rúgni, elkapni...), kosarazni, célbadobni, tollasozni és még egy csomó mindent, ami épp eszünkbe jut :-).

Finommotoros mozgások: a kezeit is ügyesen használja már, szépen rajzol, színez (szabadon, előre rajzolt képet vagy számszínezőt is), fest, vág (gyerekollóval szigorúan) és mindezeket egyre ügyesebben műveli, a vonalból (ha odafigyel) alig megy ki. Gyöngyfűzésben is ügyes (bár még elég nagy gyöngyeink vannak, de ami késik, nem múlik), pötyizés is megy, puzzle-hoz is van türelme. Gyurmázásban nem annyira ügyes még, egyelőre kis golyót tud csinálni. Rajzolni egyszerű formákat rajzol, kört, négyzetet, háromszöget, labdát, de leginkább embereket (főleg a családunkat) szereti lerajzolni.

Fogak: a harmadik évben teljessé vált a tejfogsor. Az egy éve még a cumitól eléggé fekete fogacskák az alapos fogmosás, de leginkább a cumik elhagyása miatt (szintén február eleje) megszépültek...bár még mindig nem tökéletesek. A héten elkezdtünk fluorid tartalmú fogkrémet használni, amit egyelőre Fanni nem fogadott kitörő lelkesedéssel (merthogy csíp...), de mivel muszáj, ezért hagyja megmosni vele a fogait és már egész ügyesen ki is köpi (igaz, nem az első kortyot, hanem a sokadikat, de legalább már kiköpi).

Társasági élet: a gyerektársaságot még mindig nem igazán szereti, legszívesebben felnőttekkel játszik. Egyelőre ezen az óvoda sem igazán hozott áttörést, de még csak másfél hónap telt el, szoknia kell a gyerekeket (eddig azért nem sok alkalma volt gyerekek között lenni...). Bele fog ő ebbe is jönni, csak még idő kell és kicsit még nőnie is kell, hogy már ne a többi gyerek mellett játsszon, hanem velük együtt...de ez még odébb van.

Betegség: alapvetően nem beteges típus, de az ovi kezdete óta folyik az orra és teljes gyógyulás még mindig nincs. Többek szerint ez nagyon jó, azaz hogy nem kap el semmi komolyabbat vagy hogy nincs semmilyen szövődmény...állítólag ovis gyerekek között a taknyosság még nem betegség...hmmm, azért remélem, nyárra meggyógyul.

Önállóság: ez az utóbbi 1-2 hónap fejleménye. A hosszú ujjú blúzok és pulcsik kivételével (na meg a kabátok kivételével) egyedül öltözik, alul egyedül vetkőzik, már az is érdekli, hogy mit hogyan kell felvenni és próbálja egyedül kitalálni. A ruhák sorrendjét betartja (azaz a nadrágra nem kerül bugyi stb.). Persze így háromszor annyi idő felöltözni, mint ha öltöztetnénk, de hát így tanul. A cipőfelvétel és levétel is egyedül megy, ha nem egy szorosabb cipőről van szó. Egyelőre még tépőzárasak a cipői, így fűzőt kötni nem kell még.
Evésben vegyes a kép, általában egyedül eszik, de néha azért be kell neki segíteni, ha azt akarjuk, hogy mindent megegyen a tányérjáról (tény, hogy desszert csak akkor van, ha szépen egyedül eszik, így nagyon ritkán kell már segíteni).

Illemtan: ezt is elkezdtük tanulni, főleg az óvoda hatására. Amiket tanulgatunk: szépen megkérni valakit valamira, hogyan ülünk (nem szétterpesztett lábakkal, erről van is egy jó kép az elmúlt heti ovis képek között majd felteszem), asztalnál hogyan viselkedünk (csukott szájjal eszünk, nem csámcsogunk, lábunkat nem tesszük fel a székre, nem hintázunk a széken, nem hadonászunk a villával). Néhány dolgot azonban már ő maga kezdeményez: evés előtt kéri, hogy mondjuk, hogy "Jó étvágyat!", mindent megköszön, sokszor megkérdezi, hogy valamit szabad-e (pl. elmehet-e az asztaltól).

Modern technika: ezzel most ismerkedik. Ebben a korban már sok gyerek a környezetemben egyedül youtube-ozik pl., mi itt nem tartunk, de nem is akarunk itt tartani. Az egér használatát próbáltuk gyakorolni, de egyelőre nem igazán sikerült ráéreznie. Érintőképernyős gépen szépen játszik már, főleg színezős, rajzolós játékokat, memóriajátékokat (képekkel, mesehősökkel, számokkal, nagyon ügyes benne). Tévézni nagyon ritkán tévézik, szerencsére nem is igényli. Néha amikor megtalál egy-egy dvd-t, akkor kéri, hogy rakjuk be neki, de nem nagy rajzfilmnéző (mondjuk nem is igazán pártoljuk, hogy naphosszat tévézzen, mert azért rá tud szokni, ha nem figyelünk oda, de korlátok között azért szívesen nézi).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése