Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2016. május 18., szerda

Bárányhímlő

2016.05.06. Péntek: első nap
Hivatalosan is megerősítésére került, hogy Fanni bárányhímlős
Úgy kezdődött (és ezt utólag tudtam meg), hogy csütörtökön a suliban nagyon nyűgös volt. Estére már hőemelkedése lett, reggelre ez megmaradt és nagyon fájt a szája belülről, egy aftaszerűségnek tűnt, és megjelent az első hólyag a mellkasán. Fura volt, hogy mit keres ott egy vízhólyag, de azzal nem is foglalkoztunk, a szája annyira fájt, hogy délután lementünk a doktornőhöz, aki egyből mondta a hólyag láttán, hogy bárányhimlő. Péntek délután így nézett ki a háta (csupán két pötty volt rajta):


2016.05.07. Szombat: második nap
Reggelre néhány új kiütés megjelent, estére szép hólyagosak lettek és nagyon viszkettek, sajnos néhányat el is vakart Fanni, a mindenki által ajánlott PoxClin hab nekünk semmit sem ért :-( a legtöbbet a Fenistil használt, illetve a lázcsillapító, mivel 38,5 fölé is ment a láza. Esti fotó:


2016.05.08. Vasárnap: harmadik nap
Az éjszaka egész nyugodtan telt, konkrétan átaludta az éjszakát. Nappal ismét láz és újabb nagyon viszkető kiütések, de úgy tűnt, talán egész jól megússzuk...este azért már nagyon meggyötört volt szegény, szenvedett a vakarózástól, semmi sem segített rajta igazán.
Itt elégeltem meg a dolgot és elővettem a február végi aromaterápiás tanfolyam anyagát és összedobtam egy növényi olaj + illóolaj keveréket, ami végül egész jónak bizonyult.
Fotó:


2016.05.09. Hétfő: negyedik nap
Ez volt a csúcspont!
Éjszaka Fanni alig aludt, hajnalban le is jöttem vele külön aludni, mindene viszketett szegénynek. Csak fél 5 után aludt nyugodtabban, miután megkapta a következő adag Fenistilt. Persze reggelre ismét elvakart néhány kiütést :-(
Délelőtt Zoli hozott citromfű illóolajat (minden más volt itthon) és ezzel elkészült a csodaszer, amelyet el is kezdtünk használni. Íme a túlélőkészletünk:






És a bevált recept: mandulaolaj és illóolajok keverékéből csináltam egy 10-15%-os keveréket (az elején erősebbet, utána gyengébbet) úgy, hogy 1 ml mandulaolaj = 20 csepp átváltással számoltam. Ebbe kerültek a következők:
- borsmenta illóolaj - hűsít, az elején többet tettem belőle, később, amikor már nem viszketett úgy, akkor kevesebbet, a végén már el is hagytam,
- levendula illóolaj - nyugtat, viszketés ellen nagyon jó,
- teafa illóolaj - erős baktérium és vírusölő,
- citromfű illóolaj - herpesz típusú vírusok ellen, bárányhímlő is ilyen.
Az elején a recept valahogy így nézett ki: 5 ml mandulaolaj, 4 csepp citromfű, 4 csepp levendula, 4 csepp teafa, 3 csepp borsmenta.
Amikor már nem jöttek új hólyagocskák és nem viszketett nagyon: 5 ml mandulaolaj, 4 csepp citromfű, 3 csepp levendula, 2 csepp teafa, 1 csepp borsmenta.
Zsófinál annyit fogok változtatni, hogy borsmenta helyett vietnámi eukaliptuszt teszek bele, mert a borsmenta 6 éves kor alatt nem ajánlott (bár azt hiszem, annyit szaglászta a Fannin, hogy valószínűleg semmi baja nem lenne tőle, de jobb az óvatosság), a hatása hasonló a borsmentához.

Hogy ettől a keveréktől, vagy az idő múlásával, napközben sokkal jobban volt Fanni, viszketett neki, de sokat kentük, amit mellesleg nagyon élvezett (masszázs :-)). Szegénynek mára még a fejbőre is tele lett hólyagokkal, amiket nagyon nehéz volt kenni, de az olajjal megoldottuk. Még társasoztunk is:


Esti fotó (itt már bohóckodott, látszik is a fotón...):




2016.05.10. Kedd: ötödik nap

Az éjszaka megint vele aludtam, éjféltől volt kb. két órás szenvedés, de előtte és utána egész nyugodtan aludt. Napközben már a lábán is szépen jöttek a pöttyök. A hátán nagy változás már nem történt, max annyi, hogy elkezdtek szépen zavarosodni a hólyagok (a fotón annyira nem látszik).


2016.05.11. Szerda: hatodik nap
Átaludt éjszaka után végre egy nyugodt nap, a hólyagok elkezdtek szépen varasodni, látványos a fejlődés, köszönhetően az olajkeveréknek, csodát művelt! Ami az érdekes, hogy azok a pöttyök, amik az olaj használata előtt kijöttek, sokkal nagyobbak, sokkal pirosabbak voltak, mint azok, amik utána, azok már szinte nem is viszkettek neki...jó lett volna az elejétől használni...Zsófinál már okosabb leszek.
Kihívtuk a doktornőt is, azt mondta, hogy szépen gyógyul és végre engedélyezett egy gyors fürdést :-) Úgyhogy este szódabikarbónás vízben fürödtek (ezt is sokan dicsérik, Fanni tele lett másnapra pici piros pöttyökkel...persze, nem biztos, hogy ettől, de ki tudja...) és végre hajat mostunk Fanninak, mert a sok olajozástól már nagyon gáz volt neki.
Ja és második napja nem jött ki új kiütés!!!

2016.05.13. Péntek: nyolcadik nap
Két nagy esemény történt pénteken, egy jó és egy rossz: reggelre leestek az első pörkök (=var), ami a gyógyulás jele :-), viszont délben Fanninak kibicsaklott a bokája, egy hatalmas reccsenés kíséretében, szörnyű volt hallani :-(. Rohantunk röntgenre, szerencsére nagy baj nincs, nem törött, nem szakadt, "csak" húzódott a szalag, de három napig ráállni sem tudott, csak bokarögzítővel (azzal viszont majdhogynem rohangált...).

Utolsó fotó szombat reggel készült, ezen jól látszanak a leszáradt sebek, jónéhányról a var is lepottyant már:






1 megjegyzés: