Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2015. május 12., kedd

Fanni 6 éves

Ma 11:03-kor Fanni 6 éves lett :-) Az elmúlt egy évben, de akár az utóbbi néhány hónapban is rengeteget fejlődött, komolyodott, minden téren.

Mozgása korának megfelelő, a balettnek köszönhetően sokat javult a tartása (még mindig magasabb a korcsoportja kislányainak 98%-ánál, ezért sokszor görnyedten áll, ül), mozgása ügyesedett, egyensúlya javult. Már nem ugrabugrál annyit, mint régen (de abba azért ez nem maradt), ügesen rollerezik, a kétkerekű bringázasra viszont még nem érzett rá, talán majd idén. Finommotors mozgása is sokat ügyesedett, apró dolgokkal ügyesen bánik, szépen rajzol, szépen pontösszekötőzik (tegnap a suliban ezért meg is dicsérték).

Szinte teljesen önállóan intézi a dolgait (végre a wc-zésben is eljutottunk ide). Ez alapvetően egy 6 évesnél már talán természetes kellene legyen, de az elmúlt évünk a halál témakörének felfogása és feldolgozása jegyében zajlott, sokáig nem mert egyedül maradni, mindenhová velünk akart jönni, eleinte egy pillanatra nem lehetett magára hagyni. Mára kijelenthetjük, hogy túl van rajta, amit a legjobban az mutat, hogyaz egyedüllét nem okoz már problémát. Esténként nagyon sokáig volt egy bevett szokás: mielőtt kijöttünk a szobából, megkérdezte, hogy tényleg nem megyünk-e el sehova, csak ha előre megbeszéljük és valaki vigyáz rájuk, egyébként nem. A végén már inkább csak megszokásból, versszerűen darálta el, egy ideje, egy-két hete már nem is mondja, sőt, valószínűleg el is felejtette, hogy is van, mert tegnap eljezdte, de elakadt...:-) érzelmileg tehát helyrerázódott most már.

Agyilag nézve továbbra is nagyon okos, imád számolni (jelenleg a tizedesjegyek vannak napirenden és egyszerűbb szorzásokat is mond magától), az olvasás nem annyira érdekli. Szereti a logikai feladatokat, több ilyen fejlesztő játék van itthon, amiket használ is. A másik kedvencei az állatok, mindenféle állatos könyvet szeret, illetve az ilyen állatos ismeretterjesztő meséket. A meséket egyszeri hallás után szépen elmondja vagy kérdésekre ügyesen válaszol, tehát a szövegértése is látszólag rendben van. Sokszor még figyelmetlen, ami alapvetően abból ered, hogy nem tud többfelé figyelni.

Testileg megfelelő a korának, nagyon magas, jövő héten megyünk a védőnőhöz státuszvizsgálatra, hallása, látása rendben, konkrétan sasszeme van. Zenei hallása nagyjából jó, a ritmusérzéke úgy tűnik jó, hangja nem mindig tiszta, de az énekhangot nagyjából követi. Beszéde tiszta, de mostanában kicsit hadar és nem nyitja ki a száját.

Testvérével sokat játszik és szépen bánik, nagyon sokat tanítgatja, megmutatja neki, hogyan kell az adott játékkal, kirakóval, társassal játszani, szó szerint tanítgaja, kérdezgeti, rávezeti a dolgokra. Sokat szerepjátékoznak, bohóckodnak, képesek egész nap kettesben eljátszani. Újabb és újabb játékokat találnak ki mindketten :-) persze vannak veszekedések is, de elenyésző, egyre kevesebb :-) kedvenc játéka a kreatívkodás minden mennyiségben (vágás, ragasztás, rajzolás, pixelezés).

Evésben is sokat fejlődött, egyre több mindent megkóstol és meglepődik, hogy nem is olyan rossz :-) persze ebben Zsófi igen jó hatással van rá :-) kedvenc ételei a rizs-halrudacska-tartármártás, rakott krumpli, borsófőzelék (legalábbis az ovis), tésztás husi. Kedvenc sütije a csokitorta.


1 megjegyzés: