Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2013. július 15., hétfő

Zsófi két éves lett

Súly: 11,2 kg
Magasság: 89 cm
Fogak száma: 13
Ruhaméret: 86-92
Pelusméret: 5
Cipőméret: 21

Alvás: ez alapvetően rendben van, éjjel (ha épp nem beteg, nem fogzik stb.) egyhuzamban alszik 10-11 órát, napközben pedig 1,5-2 órát, de az elmúlt két hétben (főleg fronthatáskor) kétszer is sztrájkolt a nappali alvás helyett és ki is maradt az alvás...reméljük, ezek kivételes alkalmak maradnak.

Evés: étvágya változó, néha jól eszik, máskor nagyon válogat. Nála is elkezdődött a húskerülő időszak és a gyümölcs sem csúszik úgy, mint régen. Az ivás elfogadható, igaz, 5-7 decinél nem iszik többet. Reggel és este még mindig a tejmentes tápit issza.

Kiütések: jönnek-mennek, már szinte együtt élünk velük, több mint biztos, hogy tejérzékeny, ezért egyensúlyozunk, ha több kis pötty (nem a régi piros foltok, hanem kis színtelen pattanásszerűségek és egy ekcémának tűnő folt a fenekén) jön elő, akkor kicsit visszafogjuk a tejtermékeket néhány napig). Ezért egyelőre még nem állunk át a tápiról a tejre.

Beszéd: folyékonyan beszél, minden hangot (még az r-et is!) szépen ejt, igaz, sok szót még nem mond ki tökéletesen (itt a h, l, r helyett ejtett j-re gondolok, más "hiba" igazándiból nincs). Mondókázik, énekel (már tényleges éneklés van, különböző hangmagasságokban). Az egyes szám első személyt (én) első perctől kezdve helyesen használja (kimaradt az én helyett a te vagy a Zsófi használata). Az enyém helyett továbbra is tiemet használ néha, de egyszer-egyszer már ezt is helyesen mondja.

Finommotoros mozgások: kézügyessége nagyon jó, szépen rajzol, fest, gyurmázik, szereti is ezeket. Gyöngyfűzés, pötyizés is érdekli, segítséggel az egészen kis gyöngyöket is tudja fűzni.

Nagymotoros mozgások: jön-megy, szalad, páros lábbal ugrál, lépcsőzik, motorozik megállás nélkül. Nagymozgásokban is ügyes, ami a lényeg, hogy nem fél tőlük, csúszdázni is egyedül csúszdázik.

Kedvenc játékok: szereti nézni a könyveket és mesét hallgatni, szerepjátékozik, babázik, megeteti, próbálja öltöztetni a babákat, imádja a puzzle-okat, a 9 darabosakat már egyedül is kirakja, kezdik érdekelni a társasjátékok, igaz, még nincs türelme végigjátszani azokat.

Önállóság: egyik kedvenc szava az egyedül, azt hiszem, ez sokmindent elárul :-). Egyedül eszik, iszik, próbál egyedül vetkőzni, öltözni, a cipőlevételben már profi, sajnos, komoly harcot vívunk ezügyben...

Hisztik, akaratosság: dackorszak is elkezdődött, de ez egyelőre nem sírós hisztikben nyilvánul meg, hanem dacban, duzzogásban. Ilyenkor akár fél órát is képes duzzogni a semmin. Mondok egy példát: mond valamit, akár kétszer is, de nem halljuk vagy nem értjük, hogy mit szeretne, erre nem mondja el többször, hanem nekiáll duzzogni és félórás némasági fogadalmat tesz. Nem könnyű ilyenkor kiengesztelni, figyelemelterelés sem mindig működik...

Szobatisztaság: harmadik hete bugyizunk, amikor itthon vagyunk, ez mikor hosszabb, mikor rövidebb idő. Jelenleg ott tartunk, hogy pisi közben vagy után szól, kakinál már előtte is, de van hogy félórával is, így bilibe még nem sok sikerült. De amíg ilyen jó idő van, addig marad a bugyi (alváshoz persze nem), aztán meglátjuk.

Félelmek: tyúkok, hangyák, szúnyogok, szöszmöszök, legyek - ez a jelenlegi lista

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése