Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2013. március 12., kedd

Zsófi 20 hónapos lett

Rohamosan telik az idő, hihetetlen, hogy ez a pici lány mindjárt két éves lesz!!!!

Súly: 10,1 kg
Magasság: 82 centi (ezt a hónapban nem mértük, új adattal nem szolgálhatok)
Fogak száma: továbbra is 12
Pelus méret: 4+, 5
Ruhaméret: 86

Alvás: a hónap elején az ujjszopiról való leszokás miatt elég húzós éjjeleink voltak és mostanra kezdenek talán-talán visszaállni a régi kerékvágásba. Mondanám, hogy a fogai is jöhetnek, de már hónapok óta ezt mondom, ezért most talán ezt a kifogást kihagyom...mindenesetre éjjel 1-2-szer felébred és csukott szemmel nyüszizik, amíg fel nem vesszük, akkor persze elkezd sírni, majd kis tejecske vagy szóbeli ráhatás után (miszerint mindenki alszik, elsoroljuk ki mindenki, majd megkérdezzük, hogy mehetünk-e aludni, ha a válasz igen, akkor lehet letenni aludni szó nélkül, másképp nem) szépen visszaalszik. Éjjel kb. 11 órát alszik, nappal pedig 50-70 percet (néhanapján vannak kivételek mint a tegnapi 3 és negyed óra). Lehet, hogy mégiscsak fogzik?! :-D

Evés: étvágya továbbra is jó, a hónap közepén volt egy jelentős (kb. másfél hetes) visszaesés a betegség és az antibiotikum miatt, de azóta ez is visszaállt. Az allergológus orvos szerint (mivel lejárt az egy hónapos diéta) szépen visszavezethetjük a tejtermékeket, de lassan, egy nap egy szelet sajt, egy túró rudi, vagy egy túrós tészta stb. Ha két hétig semmi változás, akkor lehet növelni a mennyiséget, illetve utána jöhet a tojás, előbb napi negyeddel kezdve. És emelett továbbra is kapja az Aerius allergiás szirupot és a Pro Gasztro Kidet, visszatáplálásig. Egyelőre minden ok és persze azt a kis szelet sajtot, amit kap, nagyon szereti :-).

Finommotorikus mozgás: nagyon ügyes az ujjaival, mindent pontosan megfog, kirakózik ügyesen, formabedobózik, sokat rajzol, imád pötyizni. Majd a bejegyzés végén leírom az e havi újdonságokat.

Nagymotoros mozgások: legújabb szenvedélye az ugrálás (kézenfogva és térdelve ágyon) és a lépcsőzés. Most hogy egyre többet vagyunk kint, minden lépcsőt meg kell mászni, oda-vissza ezerszer :-). Továbbra is szeret motorozni, mindenhova rohan, minden sietős, emiatt azért vannak szép kis esések is.

Beszéd: ezzel kapcsolatban sok újat nem tudok írni, korához képest nagyon jól beszél, mindent mond, be nem áll a szája, sok mondókát és éneket tud, vannak napi/heti kedvencek, amiket folyton mondogat. Jelenleg minden a "tiem", azaz az enyém, szegény Fannival nehéz megértetni, hogy majd Zsófi is megtanulja, hogy nem az övé, de most ez egy ilyen korszak, attól még, hogy Zsófi azt mondja a Fanni dolgára, nem az övé :-).

Testvérkapcsolat: imádják egymást a csajok, de persze ezt nem mindig mutatják ki. Sokszor összebújnak, átölelik egymást (sajnos ezek a pillanatok a fotógépről lemaradnak, egyszerűen nem tudom elkapni őket), de néha az egyik bújik, a másik meg löki el. Sokat bírkóznak, Zsófi ráül Fanni hátára (Fanni hason fekszik) és lovagol rajta, nagyokat kacagnak magukon. Zsófi mindenben utánozza Fannit, csak egy példa: ülnek egy más mellett egy-egy széken, rajzfilmet néznek, Fanni feláll és fél méterrel előrébb húzza a székét, ezután Zsófi is megteszi ugyanezt :-D. De azért vannak pillanatok, amikor összekapnak valamin, egy játékon, egy Zsófi mondaton (ez a tiem) vagy csak szimplán azon, hogy Zsófi miért utánozza a Fannit. Szerencsére azért most még egész gyorsan ki lehet őket békíteni :-). Elkezdődött a lökdösődés, verekedés is, Zsófi néha odacsap Fanninak, Fanni meg néha ellöki Zsófit, de aztán egy puszival és bocsánatkéréssel rendezzük a dolgokat.

Hisztik: ez korábban kezdődik, mint anno Fanninál, már vannak "nem akajok" toporzékolós hisztik, de még ahhoz azért kicsi, hogy ezek sokáig tartsanak, gyorsan el lehet terelni a figyelmét. A hónapban megéltük az első utcai, "magamataföldreledobom" hisztit, de aztán bent bementünk a büntiszobába és megbeszéltük, hogy ez csúnya dolog volt, nem csinálunk ilyet és kibékültünk. Ja és még egy aranyos: ha Fannit beküldjük büntibe, Zsófi is elkezd sírni és megy utána, úgy kell visszahúzni, ha Fanni elkezd hisztizni, ő is elkezdi, úgy kell rászólni, hogy neki nincs miért sírni, fejezze be :-).

Szobatisztaság: nagy előrelépés nem történt ezen a téren, néha szól kaki előtt, de ez még nem kiszámítható, van hogy reggel szól, akkortól kell neki és csak délután sikerül, szóval ezek miatt még wc-re nem mászkálunk :-). Viszont ami érdekes, hogy az éjjeli pelusa szinte üres reggelre, inkább délelőtt pisil sokat, Fanni anno reggelre mindig kilós pelussal ébredt, igaz, ő sokat ivott éjjel (vizet).

Újdonságok a hónapban:
- egyre több színt ismer, magabiztosan az eddigi barna mellett a rózsaszínt ismeri (azaz felismeri, kiválasztja és meg is mondja, hogy barna), viszont vannak színek, amiket csak akkor ismer fel, ha ő maga mondja, pl. elveszi a kék labdát és mondja, hogy "kéket", de ha ezután megkérdezem, hogy milyen színű, akkor már nem mindig tudja...ilyen színek a piros, kék, "nemjátszik" - azaz, nem látszik, azaz a sárga, fekete,
- az igen helyett mhm-öt használ, most erről próbáljuk leszoktatni,
- a mértani formák közül is sokat felismer: szívecske, kajika, kokka, csijjag, (ezek főleg a mézeskalács formái, innen ismeri őket),
- tud orrot fújni, igaz, zsepibe csak egyet fúj, max. kettőt, de hétvégén teljesen kifújta az orrát a tenyerébe :-D, sokszor pedig szól, hogy "teje az ojjom", hozza az orrszívó csövet, összerakja, nekem már cska ki kell szívni (volt olyan is, hogy beindította a porszívót is, sőt, egyszer az orrához is tette a szívócsövet :-D).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése