Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2012. december 15., szombat

Zsófi 17 hós lett

Súly: 9,5 kg (9,3-9,6 között ingadozik ált.)
Magasság: 78-79 cm
Fogak száma: 12
Pelus méret: 4, 4+ (típustól függ)
Ruhaméret: 80 (hihetetlen, hogy még mindig a 9-12 hós ruhákat hordtuk, Fannival ilyenkor már a 92-esekre kezdtünk áttérni :-))

Alvás: nem történt lényegi változás ebben a hónapban, éjjel kb. 11 órát alszik 0-1 ébredéssel, nappal 1-2 órát alszik (általában inkább csak egyet, de érdekes módon az estéket jól bírja, nem nyűgös, bár a szemeit dörzsölgeti 5-6 órától)
Annyi azért mégis történt, hogy kezd kialakulni az alvós állat fogalma. Egyelőre azonban ez még nem egy konkrét állatot jelent, hanem több állat váltakozik ebben a szerepben, nappal fehér maci és kutyus, éjjel színes maci, koala és rongyi baba felváltva. Még nem igazán ölelgeti őket, de ha nincs az ágyában, akkor kéri őket :-).

Evés: jelentős önállósodás következett be ebben a hónapban, egyedül eszik kanállal (a mi kiskanalunkat jobban szereti, mint a műanyagot) és egyedül tud már pohárból is inni (azért biztosítani kell - ha engedi -, mert néha arcon locsolja magát :-D). Viszont nagyon keveset iszik (reggel-este 1,5-2 deci tápi, plusz délben néha 1,5 deci tápi, ezen kívül pár korty víz összesen egész nap)...egyik nap vásárláshoz elvittem a cseppmentes itatópoharat és azóta nem is igazán akar másból inni...ezzel viszont tudom mérni, hogy mennyit iszik, kb. 1-1,5 deci víz csúszik le, ami most ebből az itatópohárból több, mint előtte pohárból.
A lényeg azért ne maradjon le: imádja a hasát, ha evésről van szó, azonnal rohan az etetőszékéhez (illetve néha már az ebédlőasztalhoz szeretne ülni, de persze nem lehet még, korai lenne, lerántaná a terítéket :-D).

Kedvenc játékok: imád motorozni, autózni, persze motorozásra most télen kevesebb alkalom nyílik. Sokat babázik, hurcolja a babákat magával, sétáltatja a babakocsival, eteti, itatja, altatja, babusgatja őket. Szeret autózni, vonatozni, rajzolni, színezni, gyurmázni, de a nagyobbaknak való játékokkal is szívesen játszik, persze segítséggel (pl. a minap apró gyönyökből fűztünk láncot együtt).
Mindenre szeret felmászni, lemászni, felmászni és megint lemászni, meglepően magabiztosan ráadásul.

Beszéd: ebben ő is (az ekkora Fannihoz hasonlóan) előrébb jár az átlagnál, rengeteg mindent mond már, mindent úgy, ahogy kell (tehát nemcsak első szótagokat) és néha már egy-egy mondatszerűség is elhagyja a száját :-).
Pl. megfogja a bébiőrt, elindul vele az ajtó felé és megszólal: "ebiszem obiba" (elviszem oviba), vagy amikor elmentem wc-re, ezt mondta: "ement anya".
A jelen és múlt időt helyesen használja már, a ragok közül a val, vel, ba, be, nak, nek, é (anyáé) ragokat használja. És ami meglepő, egész sokszor használja az egyes szám első személyt (megnézem, fogom), ez ugye Fanninál nagyon későn alakult ki, mindenre az E/2 személyt használta (fogod, megnézed, ahogy azt ugye tőlünk hallotta)...na jó, az is igaz, hogy Zsófi is sokszor így mondja, de sokszor helyesen is, hátha ő gyorsabban ráérez az ízére :-).

Rosszalkodás: továbbra is van, ráadásul nagyon tudatosan, néz, mosolyog és ha látja, hogy látom, csinálja. Ezért bevezettük a járóka-büntit, persze még rövid ideig, de már kezdi érteni, hogy büntiben van (mondja is)...arra mindenesetre jó, hogy eltereli a figyelmét, bünti után már nem rosszalkodik (illetve keres valami más alkalmat rá :-)).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése