Vonalzó

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2012. augusztus 12., vasárnap

Zsófi 13 hónapos lett

Ma este 18:45-kor Zsófi 13 hónapos lett, íme egy gyors összefoglaló róla:

Súly: később majd pótolom
Hossz: később majd pótolom
Fogak száma: 5 (de a 6. már nagyon az áttörés határán áll, meg is szenved szegény vele)
Pelus méret: 4
Ruhaméret: (74-)80

Alvás: egy szóval jellemezve borzalmas!!!! Nappal alig 1-2 órát alszik, éjszaka pedig 10-11 órát átlag kétszeri ébredéssel (durva esetben háromszor, de néha előfordul az 1 ébredés is!!!)...amivel nem lenne baj alapesetben, de sajnos visszaaludni csak tápival tud, tehát éjszaka még mindig eszik a kisasszony...ha vége lesz a mozgalmas nyári időszaknak (nagyszülőzés, nyaralás stb.), akkor azért ezen a téren jelentős változás lesz, az már egyszer biztos...mivelhogy voltak már bíztató jelek 1-2 hónapja, de a betegségek és a nyaralások kicsit megkavarták az éjszakákat. Nappal pedig alig alszik...ebben valószínűleg a járástanulás is szerepet játszik és a sok élmény, de remélem ősszel lassan majd normalizálódik a helyzet és végre sikerül átállnunk a nappali egy alvásra...jelenleg egy alvás kevés, kettő pedig sok, sajnos...a nyaralás alatt pedig nagyon elszokott attól, hogy az ágyában aludjon nappal (erről majd nemsokára beszámolok), szóval nem lesz könnyű dolgunk a kisasszonnyal, de meg kell próbálnunk visszaszoktatni a rendes kerékvágásba.

Evés: ezen a téren sincsenek jó híreim, aminek egyrészt az éjjeli evés, másrészt a fogzás az oka :-(. Pépeset már nem nagyon akar enni Zsófi, darabosat pedig még nem...illetve már csipeget, de még nem akkora mennyiséget, hogy azzal jól is lakjon...a nyaralás alatt pedig nagyon rákapott a folyékony tejpépre, mivelhogy azt volt a legkönnyebb elkészíteni a kirándulások alatt, útközben...muszáj lesz itt is a sarkunkra állni...egyébként szerencsére nagyon kis kíváncsi Zsófi, ha eszünk, akkor azonnal jön kunyizni, mindent szeretne megkóstolni, most a sláger a nyers paradicsom és paprika :-).

Mozgás: egykézen fogva sétál, segítség nélkül néhány lépést megy, de ha hátulról a hóna alatt "fogom" (igazándiból csak ott a kezem, de nem segítek neki), akkor néhány métert is halad előre, szóval egyre ügyesebb már :-). Ami új, ma vettem észre, hogy ha megfogom a lábát, akkor hasizomból felül. Ügyesen lépcsőzik, fel is és le is (igaz, lefelé menet vigyázni kell, nehogy a lépcső szélén háttal lefelé leüljön, mert hajlamos rá, abból pedig legurulás lenne...). Kanapéra még fel nem tud mászni (szerintem még nem elég magas hozzá), de lefelé már ügyesen háttal jön (többnyire, azért itt is résen kell ám lenni).

Beszéd: ebben is sokat fejlődött ebben a hónapban. Sajnos még lusta voltam és nem vezettem a szavakat, hogy hányat is mond már, de íme a legújabbak (lehet, hogy lesznek közte régiek is, nem néztem vissza): ató (autó), kiszá (kiszállsz), kapka (sapka), kakas (kacsa, logikus, ugye? :-D), te (telefon), kaka (kaki), inta (hinta, de ezt érdekes módon mintha énekelné), cica, gyede (gyere), papu (papucs), pipő (cipő), kiga vagy kigagiga (csiga vagy csigabiga), igen, nem.
Ezen kívül a következő állatokat tudja, hogy hogyan is csinálnak: kutya, cica, maci, boci, paci, liba, kacsa, oroszlán - remélem, semmi nem maradt ki a sorból.

Értelem: nagyon sok mindent megért már, egyszerűbb utasításokat is, azokat teljesíti is (pl. gyere ide, hozz ide egy könyvet, dobd ide a labdát stb.). A következő testrészeit megmutatja (még akkor is, ha Zolival egymás között beszélünk róla, pl. hogy fáj a fejem, akkor Zsófi megmutatja a fejét :-D): fej, fül, pocak, kéz, láb.
Ha kakilt és megkérdezzük, hogy van-e kaki vagy hol a kaki, akkor boldogan mondja, hogy igen vagy mutat a pocakjára (na jó, a pelust még nem találja el :-D). Egyszer viszont olyan is volt, hogy Zolinak szólt, hogy kaki, amikor Zoli még nem is kérdezte őt róla :-).

Egyéb:
- ujjszopi továbbra is van, éjjel-nappal, sokat...
- Fanni továbbra is az Isten a szemében, sokat játszanak együtt, birkóznak, huncutkodnak...persze sokat veszekszenek is (leginkább Fanni Zsófival, hogy Zsófi ezt nem szabad, ne ütögess, ne gyere ide, ne csináld ezt :-D),
- még mindig egy csupamosoly, jókedvű csajszi, állandóan mosolyog, nagyon nyugodt lány, sokat tud egy helyben ülni (pl. autóban vagy babakocsiban), nem nyűglődik, csak ha már nagyon álmos vagy nagyon éhes vagy sétálni akar,
- nagyon huncut csajszi is, sokszor csinálja azt, amit nem szabad, még ha rá is szólunk...
- sajnos még mindig mindent bevesz a szájába, sokszor csak azt látom, mintha rágózna, ilyenkor tudom, hogy valamit megint bevett a szájába, de eddig szerencsére mindent sikerült kivarázsolni onnan,
- gyorsan tanul, általában persze Fannitól, pl. ha kezébe adunk egy zsebdkendőt és kérjük, hgoy fújja ki az orrát, akkor úgy csinál, mintha fújná!!!! és tényleg fúj!!!!! Ha pedig a kezébe kerül egy maci és megkérdezem tőle, hogy hogy szereti a macit, akkor megöleli :-),
- ismét nagyon anyás, idegenektől idegenkedik, dúl a szeparációs szorongás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése